Presidenttiehdokkaat ottavat kantaa parveketupakointiin

Presidenttikilpa kuumenee. Nyt vaalikeskusteluissa nousee esille asumisen arjen asioita. Helsingin Sanomien vaalikoneessa presidenttiehdokkaat ottavat kantaa parveketupakointiin. Suurin osa presidenttiehdokkaista on sitä mieltä, ettei kaikkea pitäisi säätää lainsäädännöllä ja asukkaalla on oikeus tupakoida parvekkeellaan.

Vaalikoneen kysymyksessä ei kuitenkaan erotella osakkaan ja vuokralaisen parveketupakointia eikä toisaalta tupakointia taloyhtiön yhteisissä tiloissa.

Parveketupakoinnin voi periaatteessa kieltää taloyhtiön järjestyssäännöissä. Taloyhtiöllä ei ole kuitenkaan käytännössä keinoja puuttua tähän järjestyssääntörikkomukseen asunnon hallintaanotolla. Hallintaanotto edellyttää, että rikkomus on merkittävä.

Tupakansavu kantautuu naapurin asuntoon useimmiten siksi, että naapuri pitää ikkunaa tai parvekkeen ovea auki. Tähän ei voida puuttua hallintaanotolla, koska naapurihan voisi käytännössä itse estää tupakansavun leviämisen asuntoonsa.

Vuokrasopimuksessa voidaan kieltää

Vuokranantajana toimiva osakas voi kieltää vuokralaista tupakoimasta vuokra-asunnossa, myös parvekkeella, mikäli näin on vuokrasopimuksessa sovittu. Jos vuokralainen kiellosta huolimatta tupakoi asunnossa ja siitä aiheutuu merkittävää haittaa asunnolle, voi vuokranantaja irtisanoa toistaiseksi voimassaolevan vuokrasopimuksen.

Tupakkalaki kieltää tupakoinnin taloyhtiön yhteisissä sisätiloissa. Yhteisiä tiloja ovat esimerkiksi porrashuoneet, saunatilat ja pyöräkellari. Taloyhtiö voi kieltää tupakoinnin myös ulkoalueilla, ilmanottoaukkojen läheisyydessä, lasten leikkialueilla ja yhteisillä parvekkeilla.

Tilat on merkittävä Tupakointi kielletty -kylteillä. Kiellot koskevat niin talossa asuvia osakkaita, vuokralaisia kuin talon satunnaisia vierailijoitakin.

2 vastausta artikkeliin ”Presidenttiehdokkaat ottavat kantaa parveketupakointiin

  1. Päivitysilmoitus: Juhlahumua! | Pihaparlamentti

  2. Päivitysilmoitus: Muutetaanko vuokralle? | Pihaparlamentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *