Tervetuloa Pihaparlamenttiin!

Pihaparlamentti on Isännöintiliiton julkaisema blogi. Pihaparlamentti kokoontuu pohtimaan taloyhtiöiden laki- ja järjestysasioita. Pihaparlamentti tarjoaa kiinnostavia juttuja muun muassa yhtiökokouksista, vastikkeista, häiritsevästä elämästä, remonteista, asumisturvallisuudesta, isännöitsijäntodistuksesta sekä asunnon vuokraamisesta.

Blogin kirjoittaja on Isännöintiliiton arvostettu lakimies Marina Furuhjelm. Furuhjelmilla on yli 10 vuoden kokemus taloyhtiöiden lakiasioista. Hän on suosittu puhuja ja julkaissut lukuisia kiinteistöalan kirjoja.

Kaikkia kirjoituksia voi kommentoida. Kommentoinnin pääperiaate on, että sekä myönteinen että kielteinen sisältö julkaistaan, kunhan se on lain ja hyvien tapojen mukainen. Lue lisää keskusteluohjeista.

Voit myös tilata Pihaparlamentin RSS-syötteen.

Tervetuloa lukemaan, keskustelemaan ja jakamaan!

14 vastausta artikkeliin ”Tervetuloa Pihaparlamenttiin!

 1. Tulevatko kommentit Pihaparlamentin sivuille suoraan vai vasta moderaattoreiden tekemän tarkistuksen jälkeen?

  Onko mahdollista kommentoida blogikirjoituksia nimimerkillä vai ihan oikealla omalla nimellään?

 2. Tämäpä iloinen yllätys. Voiko nimetä isännöitsijäyrityksen kommenttiin, kun pyrkii mahdollisimman konkreettiseen ilmaisuun? Vai onko pidättäydyttävä yleisemmällä tasolla?

  • Mukavaa, että blogista on iloa.

   Kommenteissa on syytä pysyä yleisellä tasolla. Toivomme, että vastaukset palvelisivat laajempaa yleisöä. Sen vuoksi yrityksen nimeäminen ei ole kommentissa tarpeen.

 3. Asuntoni keittiön ja kylpyhuoneen sisäseinän väliin putosi loka- ja marrakuussa toistuvasti eläimiä, jotka kuolivat sinne. Lukuisista yhteydenotoista huolimatta isännöitsijätoimisto ei reagoinut asiaan.Vasta joulukuun lopulla tehtiin reikä seinään isännöitsijän luvalla. Sieltä löytyi kolme hiirtä. Siitä lähtien on ollut ongelmana mätänevistä hiiristä aiheutunut pitkällinen hajuhaitta,joka jatkuu vielä. Kysymys kuuluu: kenen kuuluu hoitaa pois hajuhaitta, joka aiheuttaa ongelmia asuntoon.Kenen kanssa voi neuvotella mahdollisista materiaalikuluista, jos seinää joudutaan uusimaan ja kuka maksaa.

  • Asiasta pitää keskustella isännöitsijän kanssa ja selvittää, mistä hiiriongelma johtuu. Pääsevätkö hiiret taloon esimerkiksi rakenteellisen vian vuoksi? Jos osoittautuu, että talossa on rakenteellinen vika, taloyhtiö korjaa ongelman ja palauttaa pinnat taloyhtiön alkuperäiseen tasoon purettujen kohtien osalta.

 4. kuinka on mahdollista että koiran haukkumisesta voi saada häädön ? sehän on aivan normaalia että koira haukkuu silloin tällöin. jotkut ihmiset ovat vain päättäneet että koira ei saa haukkua yhtään, mikä on täysin väärin.

 5. voiko taloyhtiön kokous päättää liittyä laajakaistaan vaikka osakkaalla ei ole nettiä eikä osaa käyttää sitä. maksu yhtiö vastikkeessa.

  • Taloyhtiön yhtiökokous voi päättää laajakaistan hankkimisesta vastikeperusteisesti. Jos taloyhtiö haluaa jakaa kustannuksia muulla tavalla, esimerkiksi tasan, pitää asiasta tehdä yhtiöjärjestykseen muutos. Yhtiöjärjestyksen muutos vaatii kaksikolmasosaa annetuista äänistä eli määräenemmistöpäätöksen yhtiökokouksessa.

 6. Kuinka saattaa As.oy hallitus,isännöinti ja tilintarkastaja vastaamaan päätöksistään,jotka rikkoo räikeästi yhtiöjärjestystä ja asunto osakeyhtiölakia.

  Yhtiön muilta osakkeenomistajista en saa tukea,koska he ovat ”lirutettu” saamaan etuoikeutettuaetua toisten osakeenomistajien
  kustannuksella,eli ensin muutama on edunsaaja ja tätä joukkiot on
  paisutettu vuosittain.Minä olen yhtiössä yksin ,joka haluaisi tämän vuosia jatkuneen käytäännön loppuvan.

  • Lähtökohta on se, että enemmistö päättää yhtiökokouksessa vastuuvapauden epäämisestä ja mahdollisen kanteen nostamisesta yhtiön johtoa vastaan. Asunto-osakeyhtiölaissa säädetään kuitenkin myös niin sanotusta vähemmistökanneoikeudesta. Tämä tarkoittaa, että osakkeenomistaja, joka omistaa 1/10 kaikista osakkeista, voi päättää nostaa kanteen yhtiön johtoa vastaan, vaikka enemmistö olisi myöntänyt vastuuvapauden yhtiökokouksessa hallitukselle ja isännöitsijälle. Tällainen kanne on kuitenkin nostettava jo kolmen kuukauden kuluessa yhtiökokouksen päätöksestä.

   Tilintarkastaja valitaan enemmistöpäätöksellä yhtiökokoukessa eli enemmistö on se, joka tilintarkastajan valitsee. Tilintarkastaja on kuitenkin vastuussa aiheuttamastaan vahingoista tilintarkastuslain perusteella. Jos osakas kuitenkin kokee, ettei tilintarkastaja ole suorittanut tehtäväänsä oikein, voi osakkeenomistaja vaatia erityisen tarkastamisen suorittamista yhtiössä tietyltä päättyneeltä ajanjaksolta tai tietyiltä toimenpiteiltä. Ehdotus erityisen tarkastuksen toimittamisesta on tehtävä varsinaisessa yhtiökokouksessa tai siinä yhtiökokouksessa, jossa asia on kokouskutsun mukaisesti käsiteltävä. Osakas voi jättää hakemuksen erityisen tarkastuksen suorittamisesta aluehallintovirastoon, jos osakkeenomistajat, joilla on vähintään 1/10 kaikista osakkeista tai 1/3 kokouksessa edustetuista osakkeista ovat ehdotusta kannattaneet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *