Varokaa salakavalaa jäätä

Pekka on tulossa kotiin salibandytreeneistä kahdeksalta illalla. Harmittavasti hän liukastuu jalkakäytävällä juuri kotirappunsa kohdalla ja satuttaa nilkkaansa. Pekka kaivaa taskustaan puhelimen soittaakseen Liisan apuun, mutta puhelin on mennyt tapaturmassa rikki. Pekka saa nilkutettua kotiin, ja Liisa lähtee viemään häntä lääkäriin. Selviää, että Pekan nilkka on murtunut.

Kuka vastaa?

Taloyhtiön vastuulla on, että yhtiön kulkutiet ovat eri vuorokauden aikoina käyttökelpoisia ja turvallisia: lumi ja lumivallit on aurattu ja poistettu, jää hiekoitettu ja keväällä hiekoitushiekka lakaistu pois.

Kadun kunnossapito kuuluu ensisijaisesti kunnalle. Taloyhtiö vastaa kuitenkin tonttinsa kohdalla olevasta jalkakäytävästä. Taloyhtiö on yleensä solminut sopimuksen pihan, kulkuteiden ja tontin kohdalla olevan jalkakäytävän kunnossapidosta huoltoyhtiön kanssa. Viime kädessä taloyhtiö on kuitenkin vastuussa siitä, että aluetta voi käyttää turvallisesti.

Kuka korvaa?

Taloyhtiö on korvausvelvollinen, koska Pekka kaatui jalkakäytävällä taloyhtiön tontin kohdalla eikä taloyhtiö pysty osoittamaan, että vahinko johtui syystä, josta taloyhtiö ei vastaa. Taloyhtiö voi joutua
korvaamaan Pekalle lääkärikulut, puhelimen huollon sekä rikkoutuneet vaatteet. Korvaukset maksetaan yhteisestä yhtiövastikkeesta.

Taloyhtiö voi vaatia korvauksia huoltoliikkeeltä, jos taloyhtiö pystyy osoittamaan, että huoltoliike on laiminlyönyt tehtävänsä eikä siten ole toiminut kiinteistönhuoltosopimuksen mukaisesti.

Korvaussummassa voidaan ottaa huomioon Pekan oma myötävaikutus liukastumiseen, esimerkiksi jos hän on ollut vahvasti päihtynyt tai kävellyt säähän sopimattomilla tanssikengillä.

Johto huolehtii lumitöiden järjestämisestä

Tässä on käsitelty vain taloyhtiön vahingonkorvausvastuuta liukastumistapauksissa. Näiden tehtävien järjestämisestä huolehtii taloyhtiön johto eli isännöinti ja taloyhtiön hallitus yhdessä. Käytännössä isännöinti solmii riittävän yksityiskohtaisen kiinteistönhuoltosopimuksen ja valvoo, että huoltoyhtiö toimii sopimuksen mukaisesti.

Vain jos hallitus ja isännöitsijä ovat laiminlyöneet tehtävien järjestämisen, he voivat joutua henkilökohtaiseen vastuuseen. Johdon henkilökohtainen vastuu on erotettava taloyhtiön korvausvastuusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *