Ihana, ihmeellinen yhtiökokous

Matin taloyhtiössä pidetään tänään yhtiökokous. Isännöintiyritys on postittanut yhtiökokouskutsun lain mukaisesti kaksi viikkoa sitten, mutta Matti on saanut kutsun postin mukana vasta 12 päivää ennen kokousta. Kutsu on toimitettu ajallaan.

Matti osallistuu yhtiökokoukseen, sillä hän haluaa olla mukana päättämässä asioista, jotka vaikuttavat hänenkin kotinsa kuntoon ja arvoon. Hän on oikeaoppisesti tutustunut kokouskutsun mukana tulleisiin liitteisiin, mutta hän haluaa kokouksen esityslistan lisäksi tehdä päätöksen parvekelasituksista.

Kokouksessa isännöitsijä kuitenkin kertoo Matille, ettei parvekelasituksista voida päättää tässä yhtiökokouksessa, sillä kokouskutsussa ei ole mainittu asiasta. Isännöitsijä ohjeistaa, että Matin olisi pitänyt ottaa yhteyttä taloyhtiön hallitukseen ja esittää toivomuksensa kirjallisesti ajoissa ennen kokouskutsun lähettämistä.

Päätökset kokouskutsun mukaisesti

Kun kutsu on lähetetty, siihen ei voida enää lisätä päätösehdotuksia. Tämä johtuu siitä, että jokaisella osakkaalla on oikeus päättää yhtiökokoukseen osallistumisestaan yhtiökokouskutsun materiaalin perusteella. Joku Matin taloyhtiön osakkaista olisi ehkä myös halunnut päättää parvekelasituksista tässä kokouksessa, mutta ei ole ollut asiasta tietoinen eikä siksi osallistu kokoukseen.

Isännöitsijä sanoo kuitenkin, että parvekelasituksesta voidaan tässä kokouksessa keskustella. Päätöksiä voidaan tehdä vasta seuraavassa yhtiökokouksessa.

Osakkaan muistilista yhtiökokoukseen

 • Huolehdi, että taloyhtiöllä on tiedossa postiosoitteesi, jotta saat kokouskutsun
 • Ole itse aktiivinen: jos haluat jonkin asian yhtiökokouksen päätettäväksi, kerro siitä kirjallisesti taloyhtiön hallitukselle ajoissa ennen kokouskutsun postittamista
 • Tutustu kokouskutsun mukana tuleviin liitteisiin
 • Kokouksessa sinulla on oikeus olla eri mieltä hallituksen tekemistä päätösehdotuksista
 • Keskustele ja kommentoi rohkeasti

Lue lisää Yhtiökokous-oppaasta.

4 vastausta artikkeliin ”Ihana, ihmeellinen yhtiökokous

 1. Jos / kun asunto-osakeyhtiön osakas haluaa jättää jonkun asian varsinaisen yhtiökokouksen päätettäväksi, niin hänen tulee jättää siitä hyvissä ajoin ennen kokouskutsun laatimista esitys KIRJALLISENA yhtön hallitukselle. Katsotaanko sähköpostitse tehty esitys pätevästi kirjalliseksi? Jos kyllä, niin voiko esityksen tehdä isännöitsijälle/ isännöitsijän sähköpostiosoitteeseen?

 2. Yhtiökokouskutsu on kädessäni ja siinä on asialistalla päätettävänä maa-alueen vuokraaminen ja siiheen vain osalle asukkaista rakentaa autopaikat,lämmitystolpat ja kaikki taloyhtiön maksettavaksi.
  Lisäksi osaan huoneistoja on tehty tilikaudella korjauksia ja tasonparannuksia yhtiön laskuun,vaikka nämä on yhtiöjärjestyksen ja Asunto oy lainvastaisia.
  Tiedossani on hyvin,että alkuperäisen tason nostaminen,vain osalle osakkeenomistajista ,on kunkin ne itse kustannettava.
  Koska tiedän ,että tuleva kokous on pätemätön monilta osin ja jos asialistalla olevat asiat päätetään toteutuvaksi,tulen hakemaan kokousta pätemättömäksi tuomioistuimessa.
  Olen jäänyt yksin ,minulla ei ole tukea,koska tässä yhtiössä on ovelasti ”voideltu”eri osakkeenomistajat saamaan epäoikeutettua etua toisten osakkeen omistajien kustannuksella.
  Metsähallitus valtionyhtiönä,voisi vaikuttaa näihin kauaskantoisiin ja räikeisiin mahdollisiin väärinkäytöksiin ,niin halutessa,mutta heillä ei ole siiheen mielenkiintoa.Metsähallitus on yhtiössä yhtenä suurimpana yksittäisenä osakkeenomistajana.
  Työkiireiden ja pitkän ajomatkan johdosta en voi mennä itse kokouseen ja lisäksi tiedän,että tukea ei tule.Valtakirjalla en voi oikeuttani käyttää,koska”puhdasta ja voitelematonta” henkilöä en tunne yhtiössä ,eikä minulla ole käytettävissä ulkopuolista henkilöä.

 3. Onpa hieman ylimalkainen ja tarkoituksellinen Furujkelmin vastaus. Siksi lisään tähän suoraan erääseen toiseen vastaukseeni liittyvän kommentin:

  Vähän puutteellinen tuo esityksenne asian saamisesta yhtiökokoukseen. Asia, jos se esitetään riittävän ajoissa, joka on ainakin 2kk + viikko ennen yhtiökokousta, mutta useimmiten riittää muutama päivä ennen kuin kokous kutsutaan koolle. Jos ei asiaa esitetä ajoissa, niin se on otettava seuraavan yhtiökokouksen asialistalle. Hallituksella ei ole tässä harkintavaltaa. Asiasta ei voi myöskään äänestää.

  Jos näin rikotaan AOYLia, niin yhtiökokous ei ole päätösvaltainen ja laillinen. Tällöin yhtiökokous päättyy sen toteamiseen, ettei se ole laillinen ja päätösvaltainen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *