Hip hei hallitukseen!

Useimpien taloyhtiöiden hallitukset valitaan kevään yhtiökokouksissa. Tärkeään toimintaan kannattaa lähteä avoimella mielellä mukaan, sillä taloyhtiöt tarvitsevat aina uusia innokkaita hallituksen jäseniä. Kuka tahansa täysi-ikäinen ja luonnollinen henkilö kelpaa hallituksen jäseneksi tai vaikka puheenjohtajaksi.

Hallituksen jäsenen ei tarvitse olla taloyhtiön osakas ja hallitukseen voikin pyytää esimerkiksi taloyhtiössä asuvan vuokralaisen. Vuokralaiset lähtevät yleensä innolla mukaan ja ovat otettuja siitä, että heidät huomioidaan. Myös sijoittaja ja tehtävään palkattu ammattilainen kelpaavat hallituksen jäseniksi.

Hallitukseen voidaan valita sellainenkin henkilö, joka ei ole yhtiökokouksessa läsnä. Häneltä on täytynyt kuitenkin selvittää suostumus etukäteen, koska ketään ei saa valita tai pakottaa hallitukseen ilman tämän omaa suostumusta.

Taloyhtiöllä oltava hallitus

Taloyhtiöllä on aina oltava hallitus. Taloyhtiön hallituksessa on oltava 3-5 jäsentä, ellei yhtiöjärjestys määrää toisin. Jos hallituksessa on vähemmän kuin kolme jäsentä, tarvitaan ainakin yksi varajäsen.

Hallitus valitsee puheenjohtajan, ellei yhtiökokous päätä toisin valitessaan hallitusta tai yhtiöjärjestys määrää muuta.

3 vastausta artikkeliin ”Hip hei hallitukseen!

 1. Hei!

  Taloyhtiömme hallituksessa on mukana henkilö, joka ei itse ole osakkeenomistajana taloyhtiössä, eikä taloyhtiössä myöskään asu. Tämä kyseinen henkilö ei ole pelkästään hallituksen jäsen, vaan myös puheenjohtaja.

  Tämän henkilön aviopuoliso omistaa taloyhtiöstä asunto-osakkeen, eli tämä hallituksen puheenjohtajanakin toimiva henkilö edustaa osakkeenomistavaa aviopuolisoaan taloyhtiön asioissa.

  Tämä hallituksen puheenjohtanakin toimiva ja valtakirjalla osakkeeomistajaa edustava henkilö on toiminut asemassaan väärin. Hän on yltynyt muun muassa uhkailemaan muita osakkaita ja muutenkin hän on toiminut aggressiivisesti ja yksinvaltaisesti, jatkuvasti muita osakkeenomistajia vähätellen ja mitätöiden. Hänestä on tehty muun muassa rikosilmoitus, nimikkeenä mahdollisesti laiton uhkaus.

  Olemme toki harkinneet vakavasti (ja tämä tulee tapahtumaan), että hänet erotetaan hallitusasemastaan ja puheenjohtajan paikalta hallitusenemmistön päätöksellä. Tämän tiedämme mahdolliseksi.

  Kysymys kuuluukin, että voiko taloyhtiön hallitusenemmistö tai yhtiökokous muutoin jotenkin mitätöidä/peruuttaa sen valtakirjan, jonka turvin hän on taloyhtiössä saanut mellastaa?

  Niin hullulta kuin se kuulostaakin, niin tämä hänen aviopuolisonsa (joka valtakirjan on alunperinkin tälle mellastajalle myöntänyt) ei luultavastikaan aio eikä halua itse valtakirjaa peruuttaa. Hän on antanut aviopuolisolleen täydet valtuudet toimia, eikä oikeastaan siksi koskaan ota kantaa mihinkään.

  Voiko siis hallitus tai yhtiökokous tarvittaessa mitätöidä valtakirjan, jonka turvin taloyhtiölle ja sen osakkaille aiheutetaan vahinkoa, esitetään uhkailuja ja syyllistytään jopa rikokseen? Mikäli vastauksesi on kielteinen, ja olemme käytännössä keinottomia, niin mitä suosittelisit tilanteen ratkaisuksi?

  • Hallituksen jäsenen erottaa se taho, joka hänet on valinnut eli yleensä yhtiökokous. Jos siis haluatte erottaa hänet kokonaan hallituksesta (eikä ainoastaan puheenjohtajuudesta) ja yhtiökokous on valinnut hänet hallitukseen tulee yhtiökokous erottaa hänet hallituksesta.

   Valtakirjan voi peruuttaa sen antaja eli puoliso. Ei valitettavasti taloyhtiö tai muut osakkaat. Jos hän teitä uhkailee ylistyksinä henkilöinä ja siihen löytyy hyvää näyttöä, puuttuisin melkein näihin uhkailuihin, jos ei erottaminen hallituksesta ole riittävä toimenpide, ja se käytännössä tarkoittaa, että ne henkilöt joihin uhkailut kohdistuvat tekevät niistä poliisille ilmoituksen.

 2. Hei,
  Rivitalossamme on suunnitteilla putkiremontti, joka on asetettu 5v suunnitelmiin jo viime tilikaudella. Tämän tilikauden talousarvioon ei hallitus ollut varannut minkäänlaista määrärahaa remonttiin liittyen. Taloyhtiössämme ei ole isännöitsijää. Yhtiökokouksessa 30.6-15 on kuitenkin päätetty palkata remontille projektipäällikkö taloyhtiön varoista sekä pöytäkirjan kohdassa muut asiat päätetty, että hallitus päivittää talousarviota sitä mukaa kun tiedetään remontin kuluista sekä energiatodistuksen hinta (meillä ei ole vielä lakisääteistä energiatodistusta). Yhtiökokouksen alussa on kuitenkin vahvistettu v. 2015 talousarvio. Esityslistalla ei ole esitetty päätettäväksi kohdassa muut asiat talousarvion muutoksia.
  Onko tälläinen päätöksenteko laillista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *