Taloyhtiön hallitustyö ei vaadi erityisosaamista

Liisa on miettinyt jo useampana vuonna, pitäisikö hänen mennä mukaan taloyhtiön hallitukseen. Yhtiökokouksessa isännöitsijä vakuuttaa Liisalle, ettei hallituksessa tarvita erityisosaamista. Riittää, kun on yhteistyökykyinen ja kiinnostunut asiasta.

– Jos sinua Liisa kiinnostaa omaisuuden hoitaminen, pärjäät kyllä, kannustaa isännöitsijä.

Liisa suostuu ja tulee valituksi hallitukseen. Isännöitsijä kertoo Liisalle, että taloyhtiön hallitus on näköalapaikka, josta voi vaikuttaa kotitalon asumisviihtyvyyteen, yhtiön kunnossapitoon ja omaisuuden arvoon. Isännöitsijä kertoo, ettei hallituksessa tarvitse pelätä vastuuta, koska hallitus johtaa taloyhtiötä yhdessä isännöinnin kanssa. Käytännössä isännöinti huolehtii siitä, että kaikki toimii taloyhtiössä. Tärkeintä on ymmärtää, ettei hallituksessa ajeta omia, vaan taloyhtiön etuja.

Liisa ei ole ennen ollut mukana taloyhtiön hallituksen toiminnassa. Isännöitsijä neuvoo Liisaa tutustumaan ensin oman taloyhtiön sopimuksiin. Hallituksen jäsenen on hyvä tietää, mitä isännöintisopimuksessa, huoltosopimuksessa ja siivoussopimuksessa on sovittu.

Ensi kertaa hallituksessa mukana olevan on myös hyvä tutustua taloyhtiön päättäjille suunnattuun Kotitalo-lehteen, tähän Kotitalon blogiin sekä asunto-osakeyhtiölain lukuihin 3-6. Isännöitsijän mukaan Liisalla pitäisi olla jonkinlainen käsitys asunto-osakeyhtiötä koskevasta lainsäädännöstä, vaikka lakikirjaa ei missään nimessä tarvitsekaan osata ulkoa.

4 vastausta artikkeliin ”Taloyhtiön hallitustyö ei vaadi erityisosaamista

 1. Kovin ruusuisen kuvan sai hallitus-työskentelystä. Näinhän sen pitäisi mennä, mutta meitä on kovin erilaisia ihmisiä, myös isännöitsijöissä. Yksi ikävä kokemus hallitustaipaleellani oli, kun uuden yhtiön vastavalittuna puheenjohtajana isännöinti-toimisto kieltäytyi jyrkästi antamasta jo tehtyjä sopimuksia uudelle hallitukselle. No, olihan ne pakko antaa väännön jälkeen, ja niistä paljastui yhtä ja toista, toimisto vaihtoon välittömästi. Toki suurin osa isännöitsijöistä on ollut asiallisia. Joten kyllähän sitä uskaltaa hallitukseen lähteä, kun muistaa, että olla tarkkana asioissa.

 2. Hei !
  Asumme 1.9.2017 valmistuneessa as oy:ssä jonka hallitus valittiin joulukuussa.
  Itse emme kokoukseen päässeet (ulkomailla olo), emmekä olleet tietietoisia
  yht.ko. ajankohdasta.
  Yhtiön hallitus kuulemma jouduttiin valitsemaan ns. ”väkisin” ja hallituksen
  jäsenet ovat kieltäneen yhteydenotto-tietonsa (puh.numerot).
  Kuitenkin yhtiössä on kaikki hallituksen toimenpiteisiin kuuluvat tehtävät ja
  ”valvonnat” tekemättä.
  Isännöitsijä on ”naivi” ottamaan yhteyttä pyytelystä huolimatta ?
  Olemme löytäneet vapaehtoiset hallitukseen haluavat ,vastuulliset henkilöt !
  Isänn. sihteeri on ilmoittanut että seuraava kokous on kesäkuuhun mennessä ?
  Tietyt asiat yhtiössä on jääneet vaille huomiota: huolto, siivous, vuosikorjauksen
  toimenpiteet, järjestyssäännöt, väestönsuoja-palo ym asiat ?
  Miten tästä eteenpäin, ennen kuin kiinteistön asiat saadaan kuntoon ?

  yst.terv, lasse mäkinen

 3. Päivitysilmoitus: Hallitukseen järjesty! | Pihaparlamentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *