Piha puhtaaksi talkoovoimin

Pekan ja Liisan taloyhtiössä järjestetään viikonloppuna kevättalkoot. Liisa aikoo osallistua talkoisiin, sillä hän tapaa mielellään naapureita ja laittaa muiden kanssa taloyhtiön pihan kuntoon kesää varten. Pekan on sen sijaan lähdettävä loppuviikosta työmatkalle, eikä hän siksi pääse mukaan.

Liisan ja Pekan taloyhtiön kevättalkoissa on tarkoitus maalata jokaisella asukkaan pihalla oleva aita. Liisaa harmittaa, että Pekka luistaa vastuusta maalata heidän aitansa. Todellisuudessa kenenkään ei kuitenkaan ole pakko osallistua talkoisiin, jos ei halua, ehdi tai esimerkiksi liikuntarajoitteen takia pysty.

Pihatyöt taloyhtiön vastuulla

Pihatyöt on silti tehtävä jokaisessa taloyhtiössä, sillä taloyhtiö vastaa piha-alueiden kunnossapidosta. Jos asukkaat eivät osallistu talkoisiin tai talkoita ei järjestetä, taloyhtiön on ostettava palvelu ulkopuoliselta ammattilaiselta. Käytännössä isännöinti huolehtii sopivan tekijän hankinnasta. Tästä aiheutuu taloyhtiölle kustannuksia, jotka katetaan yhtiövastikkeella.

Talkoissakaan ei kuitenkaan kannata tehdä esimerkiksi haravointia ja istutuksia kummempaa kunnossapitoa. Kaikki luvanvaraiset ja muuten ammattitaitoa vaativat työt, kuten lumenpudotukset, rännien puhdistukset ja pihapuiden kaatamiset kannattaa antaa ulkopuolisille ammattilaisille. Isännöitsijä huolehtii työn tilaamisesta ja sopimusten solmimisesta.

Muista!

  • Taloyhtiöllä on oltava talkoovakuutus siltä varalta, että joku loukkaa itsensä talkoissa.
  • Talkoisiin osallistuminen on kaikille vapaaehtoista
  • Jos taloyhtiö joutuu hankkimaan ulkopuolista apua pihan hoitamiseen, kustannukset katetaan yhtiövastikkeella

P.S. Onneksi Liisalla ja Pekalla on mukavia naapureita, jotka auttavat maalaamaan muidenkin aidat valmiiksi.

Aiotko sinä osallistua oman taloyhtiösi kevättalkoisiin?

2 vastausta artikkeliin ”Piha puhtaaksi talkoovoimin

  1. Onko laillista rivitalon pihatalkoissa kaataa yhden talon edustalla näkösuojana oleva pensasaita, kun juuri tämän talon asukkaita ei ole talkoissa mukana?

    • Jos piha-alueet ovat taloyhtiön hallinnassa, päättää hallitus niiden hoidosta. Hallitus voi siis päättää myös pensasaitojen tarpeellisesta leikkaamisesta. Pensasaidat voidaan leikata taloyhtiön muiden huoltotoimenpiteiden tai talkoiden yhteydessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *