Häiritsevä elämä puhututtaa YleX-radiokanavalla

YleX-radiokanava teki keskiviikkona 20.6. haastattelun häirisevästä elämästä. Keskustelimme toimittajien kanssa muun muassa siitä, missä kulkee häiritsevän elämän raja ja saako parvekkeella tupakoida.

Haastattelu on kuunneltavissa Yle Areenassa kuukauden ajan: YleX Etusivu (haastattelu kohdassa 1:14:50)

4 vastausta artikkeliin ”Häiritsevä elämä puhututtaa YleX-radiokanavalla

 1. Meni vähän myöhäiseksi kommentointi, luin tämän jutun YLE:stä:

  ”Isännöintiliiton juristi läksyttää lasten leikkimelusta valittajia

  kaikki normaaliin asumiseen liittyvä melu on sallittava eikä lasten leikkejä pihamaalla voi kieltää.”

  Mietin tuossa, että kun tupakointi on niin vaarallista, se passiivinenkin, siitä ollaan kovasti huolissan. Sen sijaan ympäristömelusta ollaan hys hys hiljaa, vaikka Euroopan laajuisissa tutkimuksissa on todettu, että melu laskee kouluarvosanoja oppilailla niiltä meluisilla paikoilla asuvilta, melu myös tappaa passiivisen tupakoinnin tapaan, tästäkin on jopa suomalaista tutkimusta, otan lyhyen sitaatin Turun Sanomista tästä aiheesta (siitä toki löytyy paljon lisää netissä).

  ”Terveydellisiä vaikutuksia vähätellään
  Melu tappaa satoja suomalaisia vuosittain

  – Melu on yhtä tappavaa kuin passiivinen tupakointi.

  Suomessa tällaista meteliä kuuntelee 230 000 ihmistä. Yli 55 desibelin hälyä pidetään yleisenä riskirajana.

  – On väärin ajatella, että meluun tottuu. Melun keskellä nukkumiseen ei elimistö totu koskaan. Melu aiheuttaa stressiä ja keskittymiskyvyn puutetta, Ampuja muistuttaa.

  Hänen mukaansa meluntorjunta on resurssi- ja asennekysymys.

  – Älä pelkää vaatia hiljaisuutta, Ampuja rohkaisee.”

  http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/52071/Melu+tappaa+satoja+suomalaisia+vuosittain

  Pihameli ylittää useinkin nuo db arvot, edes ikkunan sulkeminen ei auta välttämättä, vaan tietynlainen melu (kirkuminen) tulee siitäkin läpi.

  Eli miksi ei voisi puuttua pihasta kuuluvaan meluun, ei suoraan lapsia kieltämällä, vaan mikään laki tuskin kieltää isännöitsijää opastamasta lasten vanhempia neuvomaan lapsille naapurien huomioon ottamisen tämänkin asian suhteen?

  Jatkoja tämän asian suhteen, melu pitäisi ehkä huomioida isännöinnissä paremmin, sehän on yksi suurimpia naapuririitoja aiheuttava ongelmakin.

  • Ymmärrän toki nämä argumentin, mutta yhtälailla silloin pitäisi arvioida liikenteen melu, hissistä lähtevä melu jne. Isännöinnin rooli ei ensinnäkään ole opastaa vanhempia kasvattamaan lapsiaan. Toisekseen asunto-osakeyhtiölaki yhtälailla kuin huoneenvuokralaki lähtevät liikeelle siitä, että asumisessa on siedettävä sellaiset äänet, jotka liittyvät tavalliseen asumiseen.

 2. Kommenttia parveketupakointiin.
  Koskaan en ole saanut migreenikohtausta taloyhtiössä kuuluvista äänistä, mutta jos äännet haittaavat yöunta, niin sekin voi aihettaa migrnikohtauksen.
  Tupakka on useimmille migreeniin taipuvaisille kaikkein pahin migreenikohtauksen aiheuttaja. Huoneistoni alapuolella asuvan naapurin parveketupakoini on terveyshaitta ja estää parvekkeen käytön, koska vuodevaatteiden tuuletus ja kesällä vaatteiden kuivatus estyy, samoin estyy kesällä oleskelu parvekkeella. Jos perheessä on pieniä lapsia, niin heitä ei voi nukuttaa parvekkeella.

  Itse asun nyt vuokratalossa jossa asuinnoissa tupakointi on kiellettyä ja asukkaiksi on valittu tupakoimattomia henkilöitä. Vuosi asumisen jälkeen isännöitsijä sanoo asukaskokouksessa ”parvekkella saa tupakoida, sitä ei voi kieltää”. Nyt on taisteltu vuosi, että miten migreeniä sairastavana saisin samat oikeudet parvekkeen käyttöön kuin toisillakin asukkailla on. Tupakoini menee naapurin aiheuttaman terveyshaitan edelle. Ei auta muu kuin hakeutua jälleen tupakoivasta naapurista eroon tai hyväksyä, että maksat vuokraa, mutta et voi käyttää huoneistosi parveketta.

  Parveketupakointi tulee nyt keväällä eduskunnan käsittelyyn ja nyt pitäisi saada laki, että parveketupakointia ei sallita jos se haittaa naapurin terveyttä, tai pelkkä tupakansavu on haitallista naapurin lapsille. Vuokrataloissa tupakointi pitäisi voida kieltää jos nyt myös parvekkella, mutta miksi isännöitsijä ei tartu asiaan, vaan vetoaa, ”parveketupakointia ei voi kieltää”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *