Istutetaan omenapuu – vai istutetaanko sittenkään…

Matti asuu rivitaloyhtiössä. Hän haluaisi rakentaa tyttärentyttärelleen leikkimökin ja istuttaa omenapuun terassinsa takana olevalle pihalle. Matti keskustelee asiasta taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan kanssa.

Hallituksen puheenjohtaja sanoo Matille, ettei piha-alueiden hallintaa ole yhtiöjärjestyksessä siirretty osakkaille, joten ne kuuluvat taloyhtiön hallintaan. Siksi Matti tai muut osakkaat eivät saa rakentaa tai istuttaa pihoille mitään ilman taloyhtiön lupaa. Hallitus on jo aiemmin linjannut, että pihoille ei saa rakentaa tai istuttaa mitään.

Mattia harmittaa. Hän yrittää saada puheenjohtajan ymmärtämään, kuinka tärkeä leikkimökki on lapselle. Puheenjohtaja sanoo, ettei hallitus voi antaa lupaa Matille, koska sen jälkeen se joutuisi antamaan luvan myös kaikille muille. Kaikkia asukkaita on kohdeltava yhdenvertaisesti.

Puheenjohtaja lohduttaa Mattia, että pieniä istutuksia, kuten kukkia, saa heidän taloyhtiössään kuitenkin pihoille tehdä.

12 vastausta artikkeliin ”Istutetaan omenapuu – vai istutetaanko sittenkään…

 1. Toisaalta, jos siitä ei ole mitään käytännön haittaa että jokaisessa pihassa olisi vaja (niinkuin useissa yhtiöissä näin on) voisi yhtiökokous päättää minkälaiset vajat takapihoille voisi rakentaa. Samalla voisi hoitaa kaupungin lupa-asiat kuntoon. Hallituksen linjauksiahan voi aina muuttaa.

  Jos omenapuu ei häiritse naapureita, eikä ole liian lähellä taloa, ei ole mitään käytännön syytä miksi sellaista ei voisi istuttaa. On myös pieniä omenapuita. Eihän se ole mikään syy kieltää jotain sen takia, että hoitovastuu kuuluu yhtiölle. Kyllä silti voi tehdä, kunhan asioista sovitaan. Kyse on asumismukavuudesta. Ja onhan se hyvä, että osakkaat ilmaiseksi ovat halukkaita hoitamaan yhtiön tiluksia.

  • Jos yhtiössä halutaan sallia vajat tai varastot, näin voi tottakai tehdä. Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että tämä on työ, joka vaatii luvan sekä varmistuksen siitä, kenen hallinnassa piha-alueet ovat. Tärkeää on aina huomioida taloyhtiön, ei yksittäisten osakkaiden etu.

   Hoitovastuu aiheuttaa taloyhtiölle kustannuksia, jotka kaikki osakkaat maksavat yhtiövastikkeessaan.

   • Minulla on vastaava tilanne tällä hetkellä taloyhtiössä, jossa asun – haluaisin tehdä koirilleni aitauksen pihamaalle, mutta en siihen saanut lupaa taloyhtiön hallitukselta. Kuitenkin pihapiiristä jo löytyy yksi koira-aitaus, joka on taloyhtiön hallinnoimalla piha-alueella. Näin ollen ymmärtäisin, että minunkin pitäisi tähän asiaan lupa saada?

    Olen yrittänyt selvittää, että kenelle minun pitäisi tästä asiasta valittaa, mutta kyseinen tieto tuntuu olevan vaikeasti löydettävissä. Mihin / keheen minun kannattaisi asiasta olla yhteydessä?

    Isännöitsijä on tietoinen asiasta, mutta hän ei tilanteessa mitään tee.

    • Ensin pitäisi selvittää, onko tälle toiselle osakkaalle aikaisemmin annettu oikeus asentaa aita. Jos on, yhdenvertaisuus osakkaiden keskuudessa edellyttää, että samoilla edellytyksillä oikeus aidan rakentamiseen annetaan myös sinulle. Jos kyse on taloyhtiön rakentamasta aidasta, tilanne on toinen. Hallitus kuitenkin käsittelee tällaiset muutostyöluvat.

 2. Taloyhtiössä (rivitalo) on yksi asukas joka rakentaa omin lupineen jos jonkinlaista rakennelmaa takapihalleen. Yhtiöjärjestyksessä ei ole erikseen annettu asukkaalle pihan hallintaoikeutta, onko piha täten oletusarvoisesti taloyhtiön hallinnassa? Taloyhtiön hallitus on toistuvasti kehottanut asukasta purkamaan epämääräiset rakennelmansa mutta mitään ei ole tapahtunut. Miten nuo rakennelmat saisi tuolta purettua, mitä ns. voimakeinoja taloyhtiölla on saada asukas purkamaan rakennelmansa? Vai pitääkö kääntyä kaupungin rakennusviraston puoleen?

  • Kyllä, jos piha-alue ei ole määritelty yhtiöjärjestyksessä osakashallintaan kuuluvaksi, se kuuluu taloyhtiön hallintaan. Yhtiö voi kirjallisen kehotuksen jälkeen joko poistattaa rakennelmat osakkaan kustannuksella tai vaihtoehtoisesti käräjäoikeuden kautta velvoittaa osakasta itse purkamaan rakennelmat.

   Rakennusvalvontavirasto ei puutu tilanteeseen, jos rakennelmat eivät ole rakennuslupien vastaisia. Ja siinäkin tilanteessa velvoitteet tulevat yleensä taloyhtiölle, eivät yksittäiselle osakkaalle.

  • Tiloja voidaan siirtää osakkaan hallintaan, muuttamalla yhtiöjärjestystä. Käytännössä kyse on siis siitä, että yhtiöjärjestyksessä mainitaan niitä tiloja, jota kukin osakeryhmä oikeuttaa hallitsemaan. Piha-alueiden osalta voi olla myös järkevää liittää yhtiöjärjestykseen yksilöidyn karttapiirroksen, mistä piha-alueet käyvät ilmi.

 3. Rakensimme 80cm korkean aidan pihallemme, aita on kadulta n. 2,5m päästä siäpihaamme päin eli ei edes kadunreunassa. Aita lähtee talosta ja kiinnittyy takaisin taloon. Lupaan aitaan antoi isännöitsijä ,seinänaapuri ja pj. Aita rakennettiin kohta 2v sitten(siisti valmis aita) ja nyt ovat keksineet että aita pitäisi purkaa,ettei kellään saisi olla aitaa. Tontti oma,rivitaloasunto. Onko isännöitsijällä ja pj:llä oikeus yhtäkkiä käskeä purkamaan aita?

 4. Kenelle kuuluu todella isoksi kasvaneen omenapuu poistaminen .asukkaan

  omalta piha-alueelta se on istutettu ennen kys.asukkaan muuttoa huoneistoon

  eikä yhtiöjärjestyksessä ole ole mainintaa tilasta johon osakeryhmä oikeuttaa

  hallitsemaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *