Burn tv burn

Yhtenä syyskuisena iltana Matti lähtee lenkille tietämättä, että hänen televisionsa on syttynyt olohuoneessa tuleen.  Palo sytyttää verhon, josta tuli pääsee leviämään myös muualle asuntoon.

Matin naapuri hälyttää onneksi palokunnan paikalle nopeasti. Sammuttaessaan paloa palokunta joutuu kuitenkin käyttämään paljon vettä, mikä aiheuttaa vesivahingon Matin asunnon lisäksi kahteen naapuriasuntoon.

Matin asunto vaurioituu myös palossa ja osa huonekaluista palaa. Palomiehet poistavat asunnosta palaneet kalusteet ja tuulettavat asuntoon kertyneet savukaasut. Palolaitos tekee asuntopalosta myös aina ilmoituksen poliisille, joka tutkii palon syttymissyyn.

Kuka korvaa?

Sekä Matin asunnon että kahden vesivahingoista kärsineen naapuriasunnon rakenteet pitää kuivattaa ja korjata. Kunnossapitovastuu määräytyy asunto-osakeyhtiölain ja yhtiöjärjestyksen mukaisesti. Jos yhtiöjärjestyksessä ei todeta muuta, taloyhtiö purkaa vaurioituneet rakenteet, kuivattaa ne ja korjaa hyvän rakennustavan mukaisesti sekä palauttaa tilat käyttötarkoitukseensa ja perustasoon.

Palomiehet joutuivat rikkomaan Matin asunnon ulko-oven mennessään sisälle asuntoon. Ulko-ovi paikataan väliaikaisesti ja uusitaan myöhemmin kokonaan. Asunnon ulko-ovi kuuluu asunto-osakeyhtiölain mukaan taloyhtiön kunnossapitovastuulle.

Kiinteistövakuutus korvaa rakennusvahingot perustasoon omavastuulla vähennettynä. Kotivakuutus korvaa irtaimistovahingot ja asumisen keskeytymisen sekä muutos- ja parannustyöt, mikäli vakuutussopimuksessa on näin todettu.

Yhdenkin palovahingon estäminen säästää taloyhtiön ja osakkaiden rahaa. Paljon käytännön esimerkkejä ja lisätietoa vahinkojen ehkäisemisestä löydät Kunnossapitovastuu-oppaasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *