Räjähtävää vesivoimaa

Anun astianpesukone alkoi viikko sitten yhtäkkiä suihkuttaa satoja litroja vettä keittiön lattialle. Kostetutta levisi Anun kodin lisäksi neljään naapuriasuntoon. Isännöitsijä on saanut tietää, että korjauskustannukset ovat noin 40 000 euroa. Anu on kauhuissaan. Kuka korjaa ja maksaa kaiken?

Taloyhtiö kuivattaa, kiinteistövakuutus korvaa

Taloyhtiö kuivattaa kaikissa asunnoissa kosteudesta kärsineet rakenteet ja korjaa vauriot sekä palauttaa naapuriasunnoissa pintamateriaalit taloyhtiön alkuperäistä tasoa vastaaviksi. Anu vastaa oman vahinkoasuntonsa pintamateriaalien ja kiinteiden kalusteiden purkamisesta ja palauttamisesta. Hän maksaa itse keittiön kaappien ja parketin asennuksen.

Kiinteistövakuutus korvaa yleensä sekä taloyhtiön että osakkaan vastuulla olevia kustannuksia, kun vahinko on yllättävä ja äkkinäinen. Tästä syystä kiinteistövakuutuksen omavastuu jaetaan taloyhtiön ja Anun välillä. Anun tapauksessa kiinteistövakuutus korvaa kaappien ja parketin asennuksen.

Näin vähennät vuotoriskiä

 • Käytä astianpesukonetta vain, kun olet itse paikalla.
 • Sulje koneen vesiliitäntä, kun konetta ei käytetä.
 • Uusi huonokuntoinen astianpesukone tai tilaa huoltoliike uusimaan kuluneet osat. Astianpesukoneen kestoikä on noin 15–20 vuotta.
 • Seuraa koneen toimintaa. Kokeile kädellä, vuotaako kone jostakin kohtaa.
 • Puhdista suodattimet koneen käyttöohjeen mukaan.
 • Asennuta koneen alle vuotokaukalo samalla, kun kone asennetaan paikoilleen.

Yhdenkin vesivahingon estäminen säästää taloyhtiön ja osakkaiden rahaa. Paljon käytännön esimerkkejä ja lisätietoa vahinkojen ehkäisemisestä löydät Kunnossapitovastuu-oppaasta.

3 vastausta artikkeliin ”Räjähtävää vesivoimaa

 1. Käsitelläänkös vakuutuksen ikäpoistovähennyksistä aiheutuvaa kustannusta omavastuun tavoin? Omavastuusta ja ikävähennyksistä tulevat kustannukset Anulle laskettaneen vain Anun asuntoon kohdistuvina eli jäävätkö neljän naapuriasunnon omavastuut ja ikävähennykset taloyhtiön kontolle?

  • Ikävähennykset jaetaan samalla tavalla kuin omavastuu eli käytännössä samassa suhteessa kuin kunnossapitovastuu. Tästä asiasta on itse asiassa annettu keväällä Helsingin hovioikeuden ratkaisu, joka ei tosin vielä ole lainvoimainen.

 2. Meidän taloyhtiössä tapahtui suuri vesivahinko erään osakehuoneiston kohdalla. Kylpyhuoneessa rikkoitui vuonna 1974 rakennetun taloyhtiömme patterin vesiputki.
  Osakehuoneisto on vuosia ollut tyhjänä. Kylpyhuone välttyi vesivahingoita (ymmärtääkseni),koska meiltä muilta salataan vesivahingon suuruus. Voiko hallitus/isännöisijä niin tehdä?Onko muilla osakkailla oikeus päästä näkemään vahingon suuruus? Tiedän kuitenkin,että kuuma putki vuosi viikkoja. Vesivahinkoinen huoneisto on tuhoutunut kuumasta vedestä käsittääkseni kokonaan. Vahinko huomattiin,kun alempaan kylpyhuoneeseen alkoi valua vettä.Eli meitä on neljä kerrosta+ kyseinen vesivahinkoinen.
  Meille neljään asuntoon tuli vähintään vaatehuoneen remontti. Toisilla vahinko oli suurempi kuin toinen. Kenellä nyt on vastuu korjauksista? Isännöitsijä sanoi,että taloyhtiö.Mutta taloyhtiön vakuutus on mitättömän pieni vanhojen Ja eikö vesivahingosta pitäisi korvata putkien takia myös vesivahinkoisen asunnon omistaja.. Suurin osa kylpyhuoneiden putkista ja lämpöttereista on asukkaisen itse vaihtamia. Itsellä se oli vuonna 2012.Siis kenellä korvausvastuu,kun ei vakuutuskaan kata kuin pienen osan? Mikä vastuu vesivahinkoisen osakehuoneiston omistajalla on,kun hän ei ole valvottanut asuntoa. Eikä siinä ole asunut? Remontin osuudet ja laajuus on pimitetty meiltä muiden osakehuoneistojen omistajilta.

  Ps.Huoneistani on löytynyt koiperhosia. Ilmoitin jo viikkoja sitten isännöitsijälle. Hän sanoi miettivänsa,mitä tehdä,jottei synny paniikkia. Ei ole tehnyt mitään. Näinkö se menee?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *