Joulu on pelastettu sittenkin!

Pitkin päivää on keskusteltu mediassa siitä, saako joulukranssia pitää asunnon ulko-ovessa vai ei. YLE uutisoi aamulla, että joulukranssit ovat turvallisuusriski ja voivat aiheuttaa jopa suuren katastrofin.

Isännöintiliitto oikaisi asian päivällä. Joulukranssit ovat sallittuja koristeita, eikä niiden kiinnittäminen oveen ole kiellettyä.  Linjauksen on tehnyt lainsäätäjä pelastuslain hallituksen esityksessä. Joulu on siis pelastettu!

Porraskäytävissä ei kuitenkaan saa pelastuslain mukaan säilyttää mitään muuta tavaraa. Esimerkiksi lastenvaunujen säilyttäminen porraskäytävissä on kielletty. Myöskään huoneistokohtaisten kynnysmattojen pitäminen porrashuoneessa ei ole sallittua.

9 vastausta artikkeliin ”Joulu on pelastettu sittenkin!

 1. Millä perusteella huoneistokohtaiset ovimatot olisi kiellettyjä?

  Kyseisessä hallituksen esityksessähän todetaan, että ”säilyttämisellä ei säännöksessä tarkoiteta tavanomaisia ilmoitustauluja, kynnysmattoja ja ovikoristeita”

  Kynnysmatto (myös huoneistokohtainen) joka on katsottava ”tavanomaiseksi” (eli käytännössä kaupasta ostettu, siihen tarkoitukseen valmistettu matto) ei ole kielletty.

  Jos haluaa vetää joku muu johtopäätös kuin minun yllä oleva, siihen täytynee olla hyvä syy. Suomen lainsäädännössähän käytettävä kieli ja sanasto on pääsäännön mukaan pidettävä yleiskieltä vastaavana.

  Jos kynnysmatto on esitöiden mukaan sallittu, niin millä perusteella jotkut kynnysmatot olisi sittenkin kiellettyjä?

  • Sisäasiainministeriö on katsonut, että kynnysmatot ovat vaarallisia, jos asunnosta pitää poistua nopeasti. Siksi ministeriö on kieltänyt ne Asuinkiinteistöjen pelastussuunnitelman laadinta -ohjeessaan.

   Ohjeen sivu 12. :

   ”Poistumisen turvaamiseksi tulipaloissa ja muissa vaaratilanteissa sekä pelastustoiminnan helpottamiseksi on rakennusten uloskäytävät ja pelastustiet pidettävä esteettöminä. Tämä merkitsee, että rakennuksen ympäristö ja tilat on pidettävä siinä kunnossa, että tulipalon syttymisen tai tahallisen sytyttämisen sekä palon leviämisen vaara on vähäinen ja että asukkaat voivat vaaran uhatessa turvallisesti poistua tai heidät voidaan pelastaa rakennuksesta. Porrashuoneissa ei saa säilyttää tavaraa. Palaessaan esimerkiksi lastenvaunut tuottavat myrkyllistä savua käytävään ja siten aiheuttavat vakavaa vaaraa asukkaille. Myöskään huoneistokohtaisten kynnysmattojen pitäminen porrashuoneessa ei ole sallittua.”

    • En tiedä lainlaatijan ajatuksia, mutta olisikohan ollut ajatuksena, että ulko-ovesta rappukäytävään tultaessa on yleensä kuramatto, jota laissa on epähuomiossa nimitetty kynnysmatoksi. Lakitekstin laatijalle käy useinkin ”ammattisanaston” kanssa kommelluksia.

     • Hyvä huomio ja on toki mahdollista, että kuramatto on nimetty väärin. Juuri tämän takia on myös tärkeää huomioida ministeriön antamat tarkemmat ohjeistukset.

     • Vähän tyhmä kysymys, mutta pitääkö näitä ohjeita aina ja ehdottomasti noudattaa? Onko niillä varsinaista lainvoimaa? Eikös ne ole jonkun virkamiehen tulkintoja laista ilman minkään oikeusasteen vahvistusta, joissa varmaan on suuri osa oikeaa tietoa (eli niitä kannattaa lukea) mutta mukaan voi mahtua myös virheitä, eli asiasta kiinnostuneen pitää lukea myös sitä varsinaista lakia.

      Omaa sisälukutaitoa käyttäen, en näe tuossa laissa mitään sellaista kohtaa jota voisi tulkita niin, että kaikki matot olisi aina kielletty porraskäytävässä. Eli : en usko että tämä tulkinta on oikea. Olisi hämmästyttävää, jos hyväkuntoinen ovimatto todellakin olisi kielletty sen vaarallisuuden vuoksi (tuohan kuulostaa oikeastaan vitsiltä)

 2. Kynnysmattokielto on sisäasianministeriön ohjeessa; ohje ei ole asetus, joten viime kädessä lainlaatijan tarkoitus selviää hallituksen esityksestä, ja kynnysmattoja ei voi poistaa.

  • Vaustaus nimimerkeille hukkaan meni ja Pienisännöitsijä:

   Ministeriöllä on toimialansa hallinnon asianmukaisen toiminnan vastuuseensa (perustuslaki 68 § 1 momentti) perustuen oikeus ja tarpeen vaatiessa jopa velvollisuus antaa lakien ja asetusten yleisiä soveltamisohjeita muun muassa viranomaiskäytännön yhtenäisyyden varmistamiseksi. Perustuslain 68 §:n mukaan ”Kukin ministeriö vastaa toimialallaan valtioneuvostolle kuuluvien asioiden valmistelusta ja hallinnon asianmukaisesta toiminnasta.”

   Pelastustoimesta annetun asetuksen 4 §:ssä säädetään sisäasiainministeriön tehtävistä mm.:

   ”Sisäasiainministeriön tehtävänä on sen lisäksi mitä pelastuslaissa säädetään huolehtia:
   1) pelastustoimen yleisestä kehittämisestä ja valtakunnallisesta strategisesta suunnittelusta;”

 3. Päivitysilmoitus: joulukranssit ohje | loma-lahjat.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *