Räiskyvää uutta vuotta

Räiskyvää uutta vuotta

Liisa ja Pekka ovat kutsuneet ystäviään kylään vuokra-asuntoonsa uudeksi vuodeksi. Ystävykset ovat syöneet ja juoneet hyvin, ja juhlatunnelma on korkealla. Puolen yön aikaan he alkavat valaa tinaa.

Tinan valaminen onnistuu aluksi hyvin, mutta Liisa on varomaton ja kuumaa tinaa läikähtää hänen kädelleen. Liisa pelästyy ja heittää sulan tinan käsistään. Tina leviää hellalle ja lattialle. Liisa hätääntyy, miten sulaneen tinan saa poistettua ilman, että vuokranantaja saa tietää?

Vahingoista ilmoitettava vuokranantajalle

Koska Pekka ja Liisa asuvat vuokralla, heidän on ilmoitettava sattuneesta vahingosta vuokranantajalle. Jos vuokralainen laiminlyö ilmoitusvelvollisuutensa, hän voi joutua vahingonkorvausvastuuseen laiminlyönnistä aiheutuvista ylimääräisistä kustannuksista.

Osakas, eli Liisan ja Pekan vuokranantaja vastaa asunto-osakeyhtiölain mukaan asunnon pintamateriaaleista sekä kodinkoneista, jos ei yhtiöjärjestyksessä ole muuta määrätty.

Vuokrasuhteessa vuokranantaja vastaa normaalisti asunnon kunnossapidosta ja asunnon tavanomaisesta kulumisesta, jos muuta ei ole esimerkiksi vuokrasopimuksessa sovittu. Pudonnut tina on kuitenkin Liisan ja Pekan vastuulla, sillä vahinko on aiheutunut Liisan huolimattomuudesta. Liisa ja Pekka sopivatkin vuokranantajan kanssa, siitä miten korjaukset tehdään.

Liisa ja Pekka maksavat korjauksen itse. He voivat yrittää saada korvausta omasta kotivakuutuksesta.

Muista myös huomioida uuden vuoden juhlissa naapurit. Rappukäytävään on kohteliasta viedä ilmoitus juhlista jo etukäteen, ja yörauhan aikaan äänentasoa on laskettava. Kun vieraat poistuvat asunnostasi on hyvä muistaa, että äänet kantautuvat helposti porrashuoneesta muihin asuntoihin. Keskustelua onkin parempi jatkaa vasta kadulla.

Turvallista vuodenvaihdetta ja onnellista vuotta 2013!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *