Pakkanen paukkuu, patterit hohkaa

Pakkanen paukkuu, patterit hohkaaTaloyhtiöiden energialasku kasvaa erityisesti talvisina pakkaspäivinä, sillä kotona käytettävästä energiasta yli puolet kuluu lämmittämiseen.

Osakas maksaa taloyhtiön energiakulut hoitovastikkeessa, josta Tilastokeskuksen tietojen mukaan reilu kolmasosa menee energiaan. Taloyhtiön yhteiset hoitovastikkeessa maksettavat energiakulut pysyvät hallinnassa, kun kaikki asukkaat esimerkiksi tuulettavat oikein.

Käytä energiaa viisaasti

Lämmityksessä tärkeintä on huolehtia oikeista huonelämpötiloista. Suositeltu sisälämpötila on 20 – 22 ºC. Sitä korkeammat lämpötilat vähentävät asumismukavuutta, kun kotona on liian kuuma ja sisäilma tuntuu tunkkaiselta.

Sisälämpötilaa on helpointa seurata sisälämpömittarista, joka asetetaan huoneen sisäväliseinälle. Jos huomaat, että kotona on jatkuvasti liian kuuma tai kylmä, ilmoita asiasta ensisijaisesti huoltoyritykseen. Voi olla, että kotitalosi patteriverkoston säädöt ovat epätasapainossa ja tilanne pitäisi korjata.

Autotallissa, varastotiloissa ja rappukäytävässä lämpötila kannattaa pitää alhaisempana, noin 8-17 ºC:ssa tilasta riippuen.

Tuuleta oikein

Kotona ei normaalisti pitäisi olla tarvetta tuuletta, kun kotitalon lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmän säädöt ovat kunnossa. Jos kuitenkin hetkellisesti kaipaa kotiin raitista ilmaa, tuuletus on tehtävä nopealla ristivedolla. Avaa kerralla useampi ikkuna muutamaksi minuutiksi. Ikkunoita ja parvekkeen ovia ei saa jättää auki koko päiväksi.

Myös patterin termostaatti on säädettävä oikeaan asentoon ennen ikkunoiden avaamista. Aseta termostaatti tuuletuksen ajaksi tuuletusasentoon, joka on yleensä lumihiutale-kuvake. Termostaatti menee tuuletuksen ajaksi kiinni eikä patteri ala lämmetä, kun sisään virtaa kylmää ilmaa.

Energian fiksu käyttäminen säästää taloyhtiön ja osakkaiden rahaa. Lisää käytännön vinkkejä energian järkevään käyttöön löydät uudesta Energia ja koti -oppaasta.

2 vastausta artikkeliin ”Pakkanen paukkuu, patterit hohkaa

 1. taloyhtiön hallitus päätti että nytkun on päivällä 3Cplussa ja yöllö -10C niin patterit suljetaan lämminvesi kello 01,00-YÖLLÄ JA AVATAAN kello 05,00 patterin laitetaan lämpöpäälle.04,00 tuntikylmäterit patteri onko tämä lailista.voiko hallitus sulkea yöksi patterit.pakkasella.

  • Oletan, että kyseessä on suljettu lämmitysverkko, jonka kesäsulkuventtiilin taloyhtiön hallitus sulkee säästöaikeissaan.

   Tämän kesäsulkuventtiilin eli koko lämmitysverkon kierron saa sulkea kesäajaksi, jolloin ulkolämpötila on pysyvästi yli (noin + 15 C), jolloin ihmisistä ja kodinkoneista ja valaisimista lähtevä hukkaenergia riittää vaatteiden lisäksi pitämään huoneiston sisälämpötilan yli noin + 21 C asteessa, joka on yleisesti suositeltu sisälämpötila.

   Suomen rakentamismääräyskokoelman D 2-osion (rakennusten sisäilmasto ja ilmanvaihto) mukaan:
   – rakennus on suunniteltava siten, että oleskeluvyöhykkeen viihtyisä huonelämpötila voidaan ylläpitää käyttöaikana
   – oleskeluvyöhykkeen suunnitteluarvona käytetään yleensä lämpötilaa + 21 C

   Neljän tunnin lämpökatko saattaa huonossa tapauksessa kylmentää vanhemman rivitalon huoneistojen huonelämpötilan alle mainitun + 21 C. Jos huoneiston lämpötila laskee tällaisen öisen kevätkauden aikana toistuvasti tehdyn lämpökatkon aikana alle + 21 C, niin taloyhtiön hallitus ei saa tätä lämpökatkoa tehdä. Se ei myöskään aiheuta minkäänlaisia säätöjä lämmityksessä, vaan rasittaa sen sijaan lämmitysverkostoa ja sen venttiilejä eli lyhentää lämmitysjärjestelmän kestoikää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *