Äänestetään!

Yhtiökokouksen ääniluettelo kertoo, montako osakkeenomistajaa, osaketta ja ääntä yhtiökokouksessa on läsnä.

Osakkaat päättävät tavan, jolla kokouksessa äänestetään. Se voi esimerkiksi olla suljettu lippuäänestys, kädennosto tai nimenhuuto. Kokouksessa voidaan tehdä myös koeäänestys. Silloin saadaan käsiä nostamalla selville yhtiökokouksen alustava kanta. Koeäänestystä ehdottaneen henkilön on kuitenkin muistettava, että hänen on vedettävä koeäänestyksen jälkeen ehdotuksensa takaisin, jotta varsinaista äänestystä ei tarvittaisi.

Suurin osa yhtiökokousten päätöksistä tehdään yksinkertaisina enemmistöpäätöksinä eli se ehdotus, joka saa yli puolet annetuista äänistä voittaa. Yksinkertaisella enemmistöllä päätetään varsinaiselle yhtiökokoukselle kuuluvista asioista, kuten tilinpäätöksen ja talousarvion vahvistamisesta, vastikkeen määrästä sekä vastuuvapauden myöntämisestä johdolle.

Jotkut yhtiökokouksen päätökset on tehtävä määräenemmistöpäätöksinä, kuten esimerkiksi päätös yhtiöjärjestyksen muuttamisesta tai kustannusten jakaminen tasan huoneistojen kesken.

Määräenemmistöpäätös syntyy, kun ehdotusta kannattaa vähintään kaksi kolmasosaa yhtiökokouksessa annetuista äänistä ja vähintään kaksi kolmasosaa yhtiökokouksessa edustetuista osakkeista. Molempien vaatimusten on täytyttävä.

6 vastausta artikkeliin ”Äänestetään!

  1. Auntoyhtiömme yhtiöjärjestyksen mukaan ”osakkailla on yhtiökokouksessa yhtä monta ääntä kuin osakettakin”. Kun yksittäinen osakas on asianmukaisesti jättänyt esityksen yhtiökokouksen käsiteltäväksi ja päätettäväksi ja yhtiön hallitus on yhtiökokouskutsussaan ilmoittanut asiaan vastaesityksen, niin kuinka em. esitysten välisessä mahdollisessa äänestyksessä lasketaan osakkaan esityksen saama äänimäärä ja kuinka vastaavasti hallituksen esityksen saama äänimäärä. Mikäli kukaan osakas ei esim. äänestä hallituksen esityksen puolesta, niin onko tällöin hallituksen esityksen äänimäärä yhtä kuin hallituksen jäsenten edustamien osakkeiden lukumäärä?

    • Äänestäminen tapahtuu vasta yhtiökokouksessa. Vaikka hallitus on kokousta varten tehnyt vastaesityksen osakkaan tekemään esitykseen, vasta yhtiökokouksessa näistä äänestetään ja tiedetään, kuinka monta ääntä millekin esitykselle annetaan. Myös yhtiökokouksessa voi tulla uusia vastaesityksiä. Jos osakas A:n osakeryhmään kuuluu osakkeet 1-100 on hänellä yhtiöjärjestyksenne mukaan 100 ääntä. Osakas B:n osakeryhmään kuuluu osakkeet 101-150, jolloin hänellä on 50 ääntä. Jos nämä molemmat äänestävät osakkaan esityksen puolesta saavat osakkaan esitys 150 ääntä ja hallituksen esitys äänestyksessä 0 ääntä.

  2. Hei Marina! Miksi olet lopettanut työt isännöintiliitossa. Oliko ruoho vihreämpää aidan toisellapuolen. Eli parempi palkka? Jos tähän ei saada vastausta niin ymmärrän kyllä, enkä pahastu. Ihan vaan mielenkiinnosta, sillä oli mukava käydä kuuntelemassa sinun ammattitaitoisia luentoja monissa tilaisuuksissa. Isännöintiliiton aikana.

  3. nyt tulossa äänestys kattojen korjauksesta, ennen sitä oli hallituksen kokous jossa enemmistö( 2 naista) haluaa uudet katot ja maksaa paljon ja ensin aloitetaan suunnittelu, mutta koska yksi mies haluaa pinnoituksen ( se halvempi ja voidaan tehdä) niin pöytäkirjaan tuli tämä merkintä, nyt kuitenkin kokouskutsussa ei ollut että yhtiökokous päättää miten katto korjataan eli nuo kaksi vaihtoehtoa, vaan nuo naiset haluavat että yhtiökokous vaan päättää suunnittelusta eikö se ole väärin ( yksi nainen puhjoht)? ja jos vaikka minä osakas haluan lippuäänestyksen miten toimia? Ja mun mielestä tuo puhjoht ei voi toimia kokouksen puhjohtajana koska noin selvästi ajaa vaan katon uusimista, eikä edes halunnut että yhtiökokous käsittelee noin ison asian.

  4. Hei!
    Äänestimme yhtiökokouksessa suljetulla lippuäänestyksellä uuden hallituksen. Vanhan hallituksen puheenjohtaja sai jatkaa uudessakin hallituksessa. Ensimmäisessä kokouksessa hän kertoi käyneensä äänestyslipukkeet perästäpäin läpi ja tietävänsä kyllä ketkä eivät häntä olisi jatkoon halunneet. Syyttelipä vielä loukkaantuneena ajojahdistakin. Itse olen myös molemmissa hallituksissa rivijäsenenä, ja koen sen hankaloittavani asemaani, kun hän tietää etten olisi halunnut hänen jatkavan.
    Kysymykseni kuuluukin, oliko hänellä oikeus käydä äänestysliput läpi ja mitä asialle voisi tehdä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *