Ensimmäinen kerta yhtiökokouksessa – Uskallanko mennä?

Taloyhtiökokous/Isännöintiverkko 090112Lasse on vihdoinkin ostanut ensimmäisen oman asunnon ja postiluukusta on tipahtanut tällä viikolla kutsu yhtiökokoukseen. Lasse on kuitenkin epävarma: ”Uskallanko mennä paikalle. En yhtään tiedä, mitä kokouksessa tapahtuu”.

Tärkeintä on, että Lasse osallistuu yhtiökokoukseen, koska kokouksessa hän saa yhdessä muiden osakkaiden kanssa tärkeää tietoa ja pääsee vaikuttamaan kotitalonsa asioihin. Taloyhtiössä ylin päätäntävalta on yhtiökokouksella.

Miten yhtiökokous etenee?

Yhtiökokous etenee kokouksessa hyväksytyssä työjärjestyksessä. Kokouksen alussa Lasse ja muut osakkaat päättävät, missä järjestyksessä asiat käsitellään. Kuitenkin vain kokouskutsussa mainituista asioista voidaan tehdä päätöksiä. Muista asioista on mahdollista keskustella kokouksen jälkeen, mutta näitä ei kirjata enää pöytäkirjaan.

Yhtiökokouksen puheenjohtaja avaa keskustelun, jakaa puheenvuorot ja päättää keskustelun sekä toteaa tehdyt päätökset. Lassen kannattaa osallistua rohkeasti keskusteluun hänelle tärkeistä asioista ja kysyä taloyhtiön johdolta eli isännöitsijältä ja hallituksen jäseniltä, jos jotain on jäänyt epäselväksi.

Hallituksen esitykset ovat vain esityksiä, eivät päätöksiä, ja Lassella on oikeus vastustaa hallituksen ehdotuksia, jos hän on niistä eri mieltä. Hyvät käytöstavat on kuitenkin muistettava yhtiökokouksessakin ja puheenvuoro pyydettävä puheenjohtajalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *