Valmistaudu huolella yhtiökokoukseen

Taloyhtiökokous/Isännöintiverkko 090112Osakkaana saat kevään aikana kutsun yhtiökokoukseen. Kutsun lähettää taloyhtiösi isännöintiyritys viimeistään kaksi viikkoa ennen yhtiökokousta. Tutustu huolella kokouskutsun materiaaliin, jotta voit osallistua yhtiökokouksessa päätöksentekoon ja ymmärrät, mistä asioista siellä puhutaan.

Yhtiökokouskutsussa on mainittava, missä hallituksen päätösehdotukset, viimeinen tilinpäätös, toimintakertomus, tilintarkastuskertomus ja toiminnantarkastuskertomus ovat nähtävillä. Usein ne kuitenkin lähetetään kokouskutsun liitteenä yhdessä talousarvion ja kunnossapitotarveselvityksen kanssa.

Tilinpäätös vahvistetaan yhtiökokouksessa

Isännöinti ja hallitus valmistelevat yhtiökokouksessa käsiteltävät ja päätettävät asiat. Yhtiökokouksessa voidaan tehdä päätöksiä ainoastaan kokouskutsussa mainituista asioista, joten mikäli haluat esimerkiksi autopaikkasäännöt käsiteltäväksi yhtiökokoukseen, sinun pitää olla asiasta yhteydessä isännöitsijään ja hallitukseen heti vuoden alussa.

Asunto-osakeyhtiö- ja kirjanpitolakien mukaan taloyhtiön on laadittava tilinpäätös. Isännöinti valmistelee taloyhtiön hallitukselle ehdotuksen tilinpäätöksestä ja laatii lopullisen tilinpäätöksen yhtiökokoukseen vahvistettavaksi. Tilinpäätöksessä on tietoa taloyhtiön taloustilanteesta ja toiminnan tuloksista. Tilinpäätöksen lisäksi taloyhtiössä laaditaan asunto-osakeyhtiölain mukainen toimintakertomus.

Tilinpäätös on laadittava 4 kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Tilintarkastajan tekemä tilintarkastuskertomus taas on luovutettava hallitukselle viimeistään 2 viikkoa ennen yhtiökokousta. Sama koskee toiminnantarkastuskertomusta.

Yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä muistakin määräajoista. Tilinpäätöksen valmistumisaikaa on mahdollista lyhentää ja tilin- ja toiminnantarkastuskertomusten luovuttamisaikaa pidentää esimerkiksi kolmeen viikkoon. Yhtiökokouskutsujen lähettämistä ajatellen tilintarkastus- ja toiminnantarkastuskertomuksen luovuttamisaikojen pidentäminen olisikin järkevää.

Tutustu tuloihin ja menoihin

Isännöinti valmistelee yhtiökokoukseen myös talousarvion taloyhtiön tuloista ja menoista, ja yhtiökokous vahvistaa sen. Talousarvion pohjalta vahvistetaan kokouksessa myös yhtiövastikkeiden suuruus. Osakkaana sinun kannattaa keskittyä talousarvion suurten remonttien kustannuksiin.

Kunnossapitotarveselvityksessä esitellään taloyhtiön rakennusten kunnossapitotarve vähintään viideksi vuodeksi eteenpäin. Kunnossapitotarveselvitys on hallituksen näkemys rakennuksen kunnosta. Hallituksen valmistelemaan esitykseen on hyvä perehtyä huolella, sillä sen pohjalta voidaan laatia taloyhtiön korjausohjelma ja päättää lisäksi yksittäisistä remonteista.

Kevään yhtiökokouksessa voi tulla päätettäväksi myös iso remontti.

Joko sinä olet saanut yhtiökokouspostia isännöintiyritykseltä?

4 vastausta artikkeliin ”Valmistaudu huolella yhtiökokoukseen

  1. Entä, jos hallitus ei ole käsitellyt eikä kirjannut pöytäkirjaan sille ja isännöitsijälle kirjallisesti hyvissä ajoin ennen hallituksen kokousta ja yhtiökokousta lähetettyä osakkaan esittämää asiaa eikä ottanut sitä yhtiökokouksen asialistalle? Toimiiko isännöitsijä ja hallitus tässä asunto-osakeyhtiölain, hyvän tavan ja yhdenvertaisuuden vastaisesti?
    Mitkä ovat osakkaan oikeudet?

    • Jos osakas on ollut ajoissa liikkeellä, asia kuuluu yhtiökokoukseen käsiteltäväksi eli kokouksen toimivaltaan, eikä sitä ole aikaisemmin käsitelty, mutta hallitus ei ole ottanut sitä käsiteltäväksi, se on toiminut väärin. Jos asian käsittelyä kannattaa osakkeenomistajat, joilla on yhteensä 1/10 osa tai yhtiöjärjestyksessä määrätty pienempi osa kaikista osakkeista, he voivat vaatia ylimääräisen yhtiökokouksen koolle kutsumista asian käsittelyä varten. Jos hallitus ei noudata tätäkään vaatimusta eikä kutsu yhtiökokousta koolle, voi viime kädessä aluehallintovirasto oikeuttaa ks. osakkeenomistajat kutsumaan yhtiökokouksen koolle.

  2. Yhtiökokouskutsussa oli ilmoitettu ettei osakkailla ole esitettäviä asioita. Asioita on kuitenkin ilmennyt useampikin viime aikoina ja kokoukseen on yhä aikaa kolme viikkoa. Voiko asioita vielä lisätä listalle vaikka kokouskutsut on jo jaettu?

    • Esityslistalle ei voi lisätä päätettäviä asioita, kun yhtiökokouskutsu on lähetetty. Asioista voidaan toki keskustella yhtiökokouksessa, mutta päätökset on siirrettävä seuraavaan kokoukseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *