Valinnan vaikeus

Taloyhtiökokous/Isännöintiverkko 090112Susanna on saanut kutsun kevään yhtiökokoukseen, mutta valitettavasti kokous on juuri samana iltana, jolloin Susannan tytär Laura täyttää vuosia. Perhe on suunnitellut pitävänsä Lauralle yllätysjuhlat, mutta Susanna ei toisaalta haluaisi jättää yhtiökokoustakaan väliin. Kokouksessa päätetään nimittäin pitkään odotetusta ikkunaremontista.

Onneksi ongelmaan on olemassa ratkaisu. Susanna voi osakkaana aina halutessaan valtuuttaa haluamansa henkilön toimimaan puolestaan yhtiökokouksessa. Hän voi esimerkiksi antaa ystävälleen tai naapurilleen toistaiseksi voimassa olevan valtakirjan tai sellaisen valtakirjan, joka on yksilöity koskemaan toimimista vain yhtiökokouksessa, tai se voi olla avoin asianajovaltakirja. Jos käytetään toistaiseksi voimassa olevaa valtuutusta, voi valtuuttaja milloin tahansa ilmoittaa valtuutuksen päättymisestä tai antaa uuden valtakirjan, joka kumoaa aiemman.

Susanna on myös kuullut, ettei valtuutuksen tarvitsisi aina olla kirjallinen valtakirja. Hän soittaa isännöitsijälle tiedustellakseen, pitääkö tieto paikkaansa. Isännöitsijä kertoo, että kirjallinen valtakirja on suositeltavin valtuutuksen muoto, mutta valtuutus voidaan antaa muullakin tavalla. Mahdollisia muita valtuutusmuotoja voivat olla esimerkiksi puhelinsoitto tai sähköpostilla toimitettu valtuutus. Valtuutuksen antajan henkilöllisyydestä on kuitenkin aina pystyttävä varmistumaan kokouskäytännössä tavanomaisella tavalla. Tämä voi kuitenkin joskus olla hyvinkin vaikeaa.

Esimerkiksi puhelimitse ilmoitettu valtuutus voidaan hyväksyä, jos yhtiökokouksen puheenjohtaja tai muu henkilö, kuten pöytäkirjantarkastaja, jolle valtuutus ilmoitetaan, tuntee osakkeenomistajan ja pystyy tunnistamaan hänet äänen perusteella. Sähköpostilla suoraan esimerkiksi kokouksen puheenjohtajalle tai isännöitsijälle toimitettu tieto valtuutuksesta voidaan hyväksyä, jos henkilö on tunnistettavissa sähköpostiosoitteen perusteella. Sähköpostilla valtuutuksen ilmoittava tosin ottaa riskin siitä, että tieto valtuutuksesta ei välttämättä tule perille ennen kokousta eikä osakkeiden tuottamaa äänioikeutta voida näin käyttää.

Susanna päättyy kuitenkin antamaan ystävälleen Maijalle ainoastaan seuraavaa yhtiökokousta koskevan yksilöidyn kirjallisen valtakirjan, joka näyttää seuraavanlaiselta:

 ______________________________________________________

Valtuutan Maija Ystäväni tai hänen määräämänsä edustamaan minua Asunto-osakeyhtiö Kotitaloyhtiön varsinaisessa yhtiökokouksessa 3.4.2013.

Susanna Kotitalo huoneisto nro B 21

______________________________________________________

Yksi vastaus artikkeliin ”Valinnan vaikeus

  1. Sähköpostin lähettäminen toisen nimissä on täysin triviaalia kenelle tahansa tekniikkaa tuntevalla, joten sitä ei voi sinänsä käyttää henkilön tunnistamiseen. Käytännössä tietysti tähän liittyvä riski asunto-osakeyhtiöiden tapauksessa ei ole järin suuri, joten ratkaisu voi toimia käytännössä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *