Pyörävaraston siivoaminen käy kuin tanssi

PyöräilijäMuistatko sellaisen laulun, jonka sanat menevät suunnilleen näin: ”Minä poljen, sinä ohjaat. Niin kuin tanssi matka käy”? Ennen kuin pyöräilijä kuitenkaan pääsee tähän kansallisromanttiseen tunnelmaan hiukset hulmuten, hänen on kaivettava pyörä esille taloyhtiön varastosta.

Jos taloyhtiön pyörävarasto on täynnä romuja ja hylättyjä lasten leluja, voi pyöräilykauden aloittaminen olla suuri ponnistus. Siksi taloyhtiön hallituksen kannattaa harkita pyörävaraston siivoamista keväisin.

Miksi siivoaisimme?

Siisti pyörävarasto on taloyhtiön ylpeyden aihe, mutta siivoamisesta on hyötyä käytännössäkin. Paloturvallisuus paranee, kun turhat rojut siistitään pois ja varastossa pääsee liikkumaan esteettä.

Pyörät pysyvät myös paremmassa kunnossa, kun ne eivät kolhiinnu täydessä varastossa.

Miten olisi siivoustalkoot?

Taloyhtiön hallitus päättää varastotilojen siivoamisesta ja isännöinti tiedottaa asiasta asukkaita vähintään kuukausi ennen siivoustalkoiden järjestämistä. Kaksi viikkoa ennen talkoita tulleessa ilmoituksessa on liian lyhyt varoaika, sillä osa asukkaista saattaa olla esimerkiksi lomalla.

Isännöinti ilmoittaa asukkaille talkoista useamman kerran, jotta kaikki asukkaat saavat tiedon pyörien siivoamisesta.

Ilmoituksessa isännöinti pyytää asukkaita merkitsemään pyöränsä asianmukaisesti, esimerkiksi asunnon numerolla ja sukunimellä. Siten taloyhtiön johto eli isännöitsijä ja hallitus saavat tiedon siitä, mikä pyörä voi olla hylätty.

Siivoustalkoissa kaikki merkitsemättömät pyörät poistetaan varastosta ja selvästi hylätyt eli rikki olevat pyörät ja romut hävitetään. Kenenkään omaisuutta ei kuitenkaan saa hävittää, vaan kunnossa olevia ehjiä, mutta merkitsemättömiä pyöriä on säilytettävä. Isännöinti laatii merkitsemättömistä pyöristä myös luettelon ja ottaa niistä kuvat.

Jos kukaan ei kaipaa merkitsemättömiä pyöriä muutaman kuukauden jälkeen, hallitus voi tiedustella, ottaako poliisi ne vastaan.

9 vastausta artikkeliin ”Pyörävaraston siivoaminen käy kuin tanssi

 1. Miksi poliisilta pitää tiedustella, ottavatko ne pyöriä vastaan? Mitä ne pyörillä tekee? Entä jos ne eivät halua niitä? Artikkelin otsikko on ”Pyörävaraston siivoaminen käy kuin tanssi” mutta jos seuraa kaikki tämän artikkelin ohjeet niin varsinainen painajainenhan se on. Ei edes ilmoitus kokonainen kuukausi ennen siivousta, vaan pitäisi ilmoittaa monta kerta – pyörävaraston siivouksesta!? Aika yllättävä kanta kirjoittajalta.

  • Poliisilta voi tiedustella, ottavatko he vastaan hylätyt pyörät. Joskus poliisi ottaa pyörät vastaan ja myy ne sitten eteenpäin poliisihuutokaupassa.

   Otsikko ”Siivous käy kuin tanssi” viittaa siihen, että ilman tekstissä olevia ohjeita, pyörävaraston siivoaminen on hankalaa. Ohjeet helpottavat pyörävaraston siivoamista.

   • Onko ne kunnossa olevat ja merkkaamattomat pyörät nyt välttämättä toimitettava poliisille, eikö taloyhtiö voi esim. myydä niitä, toimittaa urheiluvälinedivariin tms.?

    • Jos pyörä on selkeästi kunnossa ja ehjä, se on luultavasti jonkun omaisuutta ja siksi sitä on säilytettävä. Toisen omaisuutta ei saa hävittää eikä myydä. Jos pyörä on selkeästi hylätty, sitä ei tarvitse välttämättä viedä poliisille, vaan muitakin vaihtoehtoja on. Tärkeintä on se, että yhtiö on täysin varma, että pois viestävä on pyörä ei ole enää kenenkään omaisuutta, vaan todellakin hylätty.

 2. Kerran kiinnitetyt merkkilaput voivat irrota varastossa, tai käytön aikana ennen ”tyhjennyspäivää”. Parempi toisin päin; hallitus kiinnittää kaikkiin pyöriin näkyvään kohtaan pienen tekstillisen paperimerkin, jonka saa repäisemällä helposti pois; vain käyttämättömiin pyöriin se jää.

 3. Hei. Tamperelainen taloyhtiömme Lampihongisto tyhjennytti pyöräkellarimme asukkaiden toimesta. Silloin katosi hyvin pidetyt ja käytössä olevat arvokkaat maastopyörämme(oikeilla paikoilla omassa pyöräkellarissa lukossa). Kuka on asiassa korvausvelvollinen kun taloyhtiö antaa asiakastoimikunnan viedä ihmisten omaisuutta?

 4. Jos taloyhtiö on laiminlyönyt tiedotusta, niin saattavat olla korvausvelvollisia, ylle linkkaamani blogin lopussa on purettu auki oma Jyväskylän tapaukseni, josta poliisi teki aikanaan tutkinnan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *