Sakkoja, sakkoja, sakkoja

Raha_dollari_0513Ville on muuttanut omaan vuokra-asuntoon viime syksynä. Heinäkuussa hän on lähdössä vaihto-opiskelijaksi Italiaan. Ville irtisanoo vuokrasopimuksensa ennen kuin vuosi on kulunut vuokrasopimuksen allekirjoittamisesta. Vuokranantaja ottaa Villeen yhteyttä ja sanoo, että Villen on maksettava sopimussakkoa yhden ylimääräisen kuukauden vuokran verran. Ville on ihmeissään, miksi vuokranantaja perii häneltä sopimussakkoa?

Tarina voi olla tosi, sillä vuokra-asukas voi joutua maksamaan sopimussakkoja, jos hän muuttaa pois liian aikaisin. Toistaiseksi voimassaolevassa vuokrasopimuksessa vuokranantaja ja vuokra-asukas voivat nimittäin sopia, että vuokrasopimus on sidottu esimerkiksi yhteen vuoteen. Tällöin asukas voi muuttaa asunnosta pois vain, jos maksaa sovitun sopimussakon. Sopimusehdon pitää olla kohtuullinen. Yleensä se on 1 kuukauden vuokra.

Toisaalta vuokranantajakaan ei saa päättää vuokrasopimusta ensimmäisen vuoden aikana ilman sanktiota. Vuokrasopimus koskee siis molempia osapuolia.

Ville sen sijaan joutuu valitettavasti nielemään tappionsa ja maksamaan vuokrasopimuksessa sovitun sopimussakon vuokranantajalle, sillä hän ei noudattanut vuokrasopimusta.

2 vastausta artikkeliin ”Sakkoja, sakkoja, sakkoja

    • Tällaisesta tapauksesta on 17.8.2007 annettu Helsingin hovioikeudessa tuomio nro 2510. Tapauksessa vuokranantaja ja vuokralainen olivat sopineet, että jos vuokralainen irtisanoo vuokrasopimuksen ennen 1.2.2007, hän on velvollinen korvaamaan vuokranantajalle sopimussakkoa 800 euroa.

      Vuokrasopimus oli irtisanottu ennen 1.2.2007, joten vuokranantajalla oli täysi oikeus saada sopimussakkona 800 euroa sovitun mukaisesti. Hovioikeus totesi, että asuinhuoneiston vuokrauksesta annetussa laissa ei ole kielletty ottamasta vuokrasopimukseen ehtoa vuokralaisen ensimmäisestä irtisanomispäivästä tai sopimussakkoehtoa. Vuokranantaja ja vuokralainen voivat siksi sopia vapaasti irtisanomisajan alkamisajankohdasta. Sopimussakkoon ovat sovellettavissa yleiset sopimusoikeudelliset säännöt ja periaatteet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *