Hälytys, lattiakaivo tulvii!

Case 1:

Pekka on viettänyt kosteaa iltaa kavereidensa kanssa ulkona. Aamuyöllä hän kömpii takaisin kotiin melkoisessa tuiskeessa ja saa loistoidean: hänen on päästävä suihkuun ennen nukkumaanmenoa. Uni yllättää kuitenkin väsyneen juhlijan, ja Pekka nukahtaa kylpyhuoneen lattialle lattiakaivon päälle. Yön aikana vesi lainehtii kynnyksen yli eteiseen ja leviää talon rakenteisiin ja alakerran asuntoihin.

Pekalla käy tosi huono tuuri, sillä korjauskustannukset nousevat 30 000 euroon. Kysymys kuuluukin, kuka maksaa?

Kiinteistövakuutus

Kiinteistövakuutus on taloyhtiön ottama vakuutus. Normaali kiinteistövakuutus ei korvaa auki jätetyn hanan aiheuttamia vahinkoja. Kiinteistövakuutus korvaa vain rikkoutuneen hanan aiheuttamat vahingot.

Koti- ja vastuuvakuutus

Asukkaalla on aina oltava kotivakuutus tapaturmien varalle. Kotivakuutuksen osaksi voi ottaa vastuuvakuutuksen, joka korvaa tilanteen, jossa vakuutuksenottaja joutuu vahingonkorvausvelvolliseksi.

Vastuuvakuutus korvaa Pekan remonttirahat, kun vesi tulvii eteisen puolelle, koska Pekka on ollut huolimaton.

Joissakin kotivakuutuksissa saattaa kuitenkin olla ehtorajoituksia tämän tyyppisille vahingoille. Omaan kotivakuutukseen kannattaa siksi tutustua huolella.

Case 2:

Pekka on tehnyt pitkän työpäivän ja tulee myöhään kotiin. Hän päättää käydä suihkussa ennen nukkumaanmenoa. Suihkussa ollessaan hän saa sairaskohtauksen ja pyörtyy lattiakaivon päälle. Yön aikana kylpyhuoneen veden eristeet pettävät, ja vesi pääsee leviämään talon rakenteisiin ja alakerran asuntoihin.

Pekalla käy tosi huono tuuri, sillä korjauskustannukset nousevat 30 000 euroon. Kysymys kuuluukin, kuka maksaa?

Kiinteistövakuutus

Kylpyhuoneen vedeneristykset pettivät, koska ne olivat puutteellisia. Kiinteistövakuutus ei korvaa vahinkoa, koska se ei ollut äkillinen ja yllättävä. Kiinteistövakuutus ei korvaa vahinkoa myöskään siksi, että vesihana jäi auki. Kiinteistövakuutus korvaa vain rikkoutuneen hanan aiheuttamat vahingot.

Koti- ja vastuuvakuutus

Koti- ja vastuuvakuutus eivät korvaa remonttikustannuksia, koska vedeneristykset pettivät. Vakuutusyhtiön näkökulmasta vedeneristyksen olisi pitänyt olla kunnossa, eikä vahinko siksi ollut äkillinen ja yllättävä. Sairaskohtausta ei myöskään pidetä huolimattomana toimintana, eikä kotivakuutus siksi korvaa vahinkoja.

Vaikka mikään vakuutus ei korvaa vahinkoa, Pekka on vastuussa remonttikustannuksista. Samantyyppisestä tapauksesta on Helsingin hovioikeuden ratkaisu.

5 vastausta artikkeliin ”Hälytys, lattiakaivo tulvii!

  • Kyllä löytyy. Kyse oli seuraavanlaisesta tapauksesta:

   Helsingin HO 19.11.2009 nro 2994
   Suihkuun nukahtanut osakkeenomistaja velvoitettiin korvaamaan rakennukselle aiheutuneen vesivahingon kustannukset, vaikka hän vetosi diabetekseensa, joka hänen käsityksensä mukaan oli aiheuttanut yllättävän kohtauksen suihkussa. Hovioikeuden mukaan vahinko olisi voitu välttää asianmukaisella sairauden hoidolla.

 1. Kysymys kuuluukin, miksi vakuutuksia kannattaa ottaa ylipäätänsä. Jos jostain syystä jotain korvataan vakuutuksesta, tulee viimeistään ikävähennykset peliin ja korvaus on olematon.

  • Kiinteistövakuutus korvaa toki paljon muitakin vahinkoja kuin vuotoja ja konerikkoja, joista tehdään ikävähennykset. Vakuutusta tarvitaan mm. palovahinkojen ja vastuuvahinkojen korvaamiseen. Vuotovahinko-osio voidaan jättää vakuutuksesta pois, mutta yleensä sen vaikutus vakuutuksen hintaan on niin pieni, ettei näin kannata tehdä. Taloyhtiöt maksavat vuotovahinkoihin liittyvistä kuluista itse hieman yli puolet. Vain harvoissa tapauksissa, kuten tonttijohtojen rikkoutumisessa, ikäpoistot voivat syödä koko korvauksen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *