Oksat pois, mikä pihlaja

Basic RGB
”Se, jolle oman tahi nautintaoikeudella hallitsemansa maan käyttämisessä johtuu haittaa naapurin alueelta tunkeutuvista juurista, olkoon oikeutettu ottamaan ne pois. Sama olkoon laki sieltä ulottuviin oksiin nähden, ellei omistaja kohtuullisessa ajassa siihen kehoituksen saatuaan niitä poista.”

Näin todetaan vuonna 1920 säädetyn lain ”Laki eräistä naapuruussuhteista” 8 §:ssä. Pykälä auttaa vielä nykyäänkin, jos naapureiden välille syntyy kiistaa siitä, kenen kuuluu hoitaa tontin rajalla olevaa puuta.

Ajatellaanpa vaikka, että kaunis pihlaja kasvaa rivitaloyhtiö A:n pihalla, mutta oksat ulottuvat rivitaloyhtiö B:n parkkipaikan ylle. Oksat naarmuttavat taloyhtiö B:n parkkipaikalla olevia autoja. Autopaikat ovat taloyhtiön hallinnassa. Mitä ja kuka asialle voi tehdä jotain?

Yllä oleva laki sanoo, että naapurin puolelta tulevia oksia ei saa katkaista ilman, että asiasta on ensin annettu kehotus naapurille. Taloyhtiö A:n asukkaan kannattaa ilmoittaa roikkuvista oksista ensin oman taloyhtiön hallitukselle ja isännöintiyritykselle. Isännöinti ottaa yhteyttä taloyhtiö A:n hallitukseen ja pyytää heitä katkaisemaan autoja naarmuttavat oksat. Jos taloyhtiö A:n hallitus ei ryhdy toimiin, B:n hallitus ja isännöinti voivat valtuuttaa esimerkiksi huoltoyrityksen katkaisemaan oksat kohtuullisen ajan jälkeen.

Jos taloyhtiö A:n puolella olevan pihlajan juuret sen sijaan tunkeutuisivat taloyhtiö B:n salaojajärjestelmään, lain mukaan taloyhtiö B:n hallitus saisi poistattaa juuret ilman taloyhtiö A:n hallituksen lupaa.

2 vastausta artikkeliin ”Oksat pois, mikä pihlaja

  1. Entäpäs kun puiden omistaja onkin kaupunki? Puut parkkipaikkamme vieressä ovat kasvaneet jättiläisiksi vuosien varrella ja oksat roikkuvat autojemme päällä. Kesällä se tarkoittaa sitä, että puissa asuvat kirvat roiskivat autot yltä päältä ”sokeriin”, joka ei lähde itkemälläkään pois. Ikkunat ovat sameassa tahnassa eikä lasinpesuri hienoine nesteineenkään voi mitään. Kun nokka on puuta kohti, takalasikin on täysin tahmeana. Kaikki maalipinnat ovat pilkullisia ja aurinko polttaa sokerin kiinni. Talvella lunta ja jäätä tippuu autojen päälle. Ympäri vuoden linnut muistavat myös meitä. Tänä vuonna kaupunki sahasi kai viisi oksaa pyynnöstämme pois, mutta se ei kokonaistilannetta miksikään muuttanut. ”Ei voi poistaa oksia, kun puista tulee toispuoleisia”, siinä vastaus puutarhurilta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *