Hankittaisiinko taloyhtiöön hissi jälkikäteen?

Hissillä on yllättävä psykologinen vaikutus. Pitkän ja raskaan päivän jälkeen olen joka kerta kiitollinen siitä, että kotitalossani on hissi, eikä minun tarvitse kiivetä rappusia toiseksi ylimpään kerrokseen.

Moni suomalainen ei kuitenkaan ole hissin suhteen yhtä onnekas kuin minä. Hissi puuttuu nimittäin lähes puolesta kerrostaloista. Tämä on hurja tieto, kun ajattelee, että väestöstä 18 prosenttia on tällä hetkellä yli 65-vuotiaita – ja luku on kasvussa.

Hissin puuttuminen johtuu siitä, että hissi tuli pakolliseksi nelikerroksisiin uudisrakennuskohteisiin vasta vuonna 1994 ja kolmikerroksisiin kohteisiin vuonna 2005. Suurin osa kerrostaloista on rakennettu 1960–80-luvuilla.

Osakkaiden onneksi lähes kaikkiin hissittömiin taloihin on kuitenkin mahdollista asentaa hissi jälkikäteen.

Hissi helpottamaan arkea

Asunto-osakeyhtiölaissa on erityissäädös, jossa määritellään, miten hissin jälkiasennuksesta on päätettävä ja miten kustannukset on jaettava. Säädös on siinä mielessä erityinen, että se on pakottava. Siitä ei voi siis poiketa ilman kaikkien osakkaiden suostumusta.

Päätös hissin jälkiasennuksesta on käsiteltävä yhtiökokouksessa, ja sille on saatava yksinkertainen enemmistön kannatus eli yli puolien osakkaista on kannatettava hanketta.

Lähtökohtaisesti hissit asennetaan aina koko taloyhtiöön. Yhtiökokous voi kuitenkin päättää, ettei kaikkiin porrashuoneisiin asenneta hissiä. Toisaalta osassa porrashuoneita voi olla hissi jo valmiiksi.

Hissittömiin porrashuoneisiin voidaan yhtiökokouksen päätöksellä asentaa hissi. Päätös tehdään yksinkertaisella enemmistöllä. Tämän lisäksi enemmistön hissittömässä talossa asuvista osakkaista on kannatettava hanketta. Tämä siksi, että ne osakkaat, jotka asuvat rapussa, jossa on jo hissi tai johon hissiä ei päätetä asentaa, eivät osallistu hankkeeseen. Käytäntö on siten reilu kaikille.

Hissilaskurilla voi helposti laskea, miten hissin jälkiasennuksesta tulevat kustannukset jakautuvat osakkaiden kesken.

7 vastausta artikkeliin ”Hankittaisiinko taloyhtiöön hissi jälkikäteen?

 1. Voiko yhtiö hinnoitella hissit porraskohtaisesti, huoneistojen koon mukaan? Esim a portaassa on 100m2 huoneistoja ja b portaassa 200m2, jolloin neliöhinta vaihtelee portaittain?

 2. Hei,

  taloyhtiössämme korjataan jo olemassa olevaa hissiä. Sitä varten on nostettu lainaa, jolla on tarkoitus kattaa myös muita taloyhtiön tämän vuoden korjauksia. Kiinteistön pitkän tähtäyksen korjaussuunnitelmassa hissin kunnostuksen kustannusarvioksi arvioidaan karkeasti 1/4 nostetun lainan määrästä. Laina kokonaisuudessaan on jaettu kaikkien osakkaiden kesken huoneistojen pinta-alojen suhteessa. Vaikka laina on otettu ensisijaisesti hissin kunnostusta varten, kustannusten jaossa ei ole huomioitu asuinkerroksien välisiä suhteita.

  Koskeeko asunto-osakeyhtiölain ns. hissipykälä siten vain uuden hissin rakentamista, ei jo olemassaolevan hissin huomattavia korjaustöitä?

  Isännöitsijäntoimistosta saamani tiedon mukaan laina on nostettu kaikkia tämän vuoden korjausohjelmaan kuuluvia korjauksia, ei ainoastaan hissiä varten. Hissi on kuitenkin käytännössä juuri se pääasiallinen korjauskohde, jota varten lainaa alunperin päätettiin ottaa.

  • Hissin jälkiasennukseksi ei katsota olemassa olevan, vanhan hissin kunnossapitoa, korjaamista ja uudistamista, eikä vanhan hissin jatkamista ullakolle tai kellariin. Näistä päätetään lähtökohtaisesti normaalilla yhtiökokouksen yksinkertaisella enemmistöllä, ja kustannukset jaetaan yhtiöjärjestyksen vastikeperusteen mukaisesti kaikkien osakkeenomistajien maksettavaksi. Sama koskee jälkiasennettujen hissien tulevaa kunnossapitoa, korjaamista ja uudistamista. Hissin jälkiasennusta koskeva poikkeusmääräys, mitä nykyisessä laissa on, koskee siis vain jälkiasennushankkeen kustannusten jakoa.

 3. Päivitysilmoitus: Let's talk about money | Pihaparlamentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *