Ovisilmästä ovisilmään

Ovi-silmä_1113_muokattukoko

Ulko-oven ovisilmä ei välttämättä kuulu taloyhtiössä kaikkiin asuntoihin vakiovarusteena. Osakas voi kuitenkin hyvin tuunata oveensa ovisilmän jälkikäteen.

Ennen ovisilmän asentamista, remontista on tehtävä isännöintiyritykselle remontti-ilmoitus. Ulko-ovi kuuluu taloyhtiön kunnossapitovastuulle ja siksi ilmoitus on tehtävä. Usein ilmoituksen voi tehdä isännöintiyrityksen verkkosivuilla. Remontin saa aloittaa vasta sitten, kun isännöintiyritys on vastannut ilmoitukseen.

Joissain taloyhtiöissä on kuitenkin voitu linjata, että osakkaat saavat asentaa ovisilmän ilman remontti-ilmoituksen tekemistä. Ennen ilmoituksen täyttämistä kannattaakin varmistaa isännöitsijältä, onko omassa taloyhtiössäsi tehty tällainen periaatelinjaus.

Kuva: Flickr / kev-shine

4 vastausta artikkeliin ”Ovisilmästä ovisilmään

 1. ”Joissain taloyhtiöissä on kuitenkin voitu linjata, että osakkaat saavat asentaa ovisilmän ilman remontti-ilmoituksen tekemistä.”

  Lain 2. osan 5. luvun 2§ sanoo näin : ”Osakkeenomistajan on ilmoitettava muutostyöstä etukäteen kirjallisesti hallitukselle tai isännöitsijälle, jos se voi vaikuttaa yhtiön … vastuulla olevaan kiinteistön, rakennuksen tai huoneiston osaan”.

  Vähän epäselvästi sanottu mielestäni, mutta jos luen niinkuin piru raamattua niin ovisilmää tehdessä se oven reikä vaikuttaa (oveen tulee reikä) ”yhtiön vastuulla olevaan osaan”, joten ovisilmä pitää ilmoittaa (toisaalta mitä se ”vaikuttaminen” lainsäätäjän mielestä mahtaa tarkoittaa? Kai se ovi toimii edelleen alkuperäisessä tarkoituksessaan oli siinä pieni reikä tai ei, eli vähän epäselvä asia tämä ”vaikuttaminen”)

  Ymmärtääkseni keinot kiertää ilmoituksen jättäminen on sopia että ovi ei ole yhtiön vastuulla oleva osa, joka tapahtuu muuttamalla yhtiöjärjestystä tai (ymmärtääkseni vähän huonompi tapa) vuosittain uusittava vastuunjakolista.

  Mitä tämä ”linjaus” tässä tapauksessa on? Yhtiön päätös tulkita lakia tietyllä tavalla vai jokin tapa sopia vastuunjaosta?

  • Jos taloyhtiössä on yhteisesti päätetty asiasta, ja siitä on viestitty osakkaille selkeästi, minusta menettely on hyvä. Taloyhtiö on tällöin arvioinut etukäteen itse, ettei tällainen työ vaadi taloyhtiön valvontaa.

 2. Eikö yhtiön pidä pitää kirjaa näistä muutoksista (esimerkiksi isännöitsijäntodistusta varten)? Tämä tukisi sitä, että yhtiön kannattaisi aina vaatia ilmoitus.

 3. Mielestäni tämä ”linjaus” lähestyminen on is-todistusasian takia vähän epäselvä, lisäksi tämä tuntuu vähän jänskältä siksi että eikös tässä luoda kolmas ”vastuunjakokategoria” yhtiö-vastaa ja osakas-vastaa kategorioiden lisäksi? Tämä on vähän em kategorioiden puolivälissä, josta laki ei puhu ja vähän epäilyttää selkeentääkö tämä loppujenlopuksi enempää kuin luo uusia kysymyksiä.

  Yksi kysymys on hallinnon lisääntyminen. Jossain on oltava lista näistä linjauksista. Uusitaanko ne vuosittain? Kuten kysytty, lisätäänkö ne is-todistukseen? Hallinnon lisääntyminen tietenkin sopii isännöitsijälle, ja isännöintiliitolle ;-)

  Uskon myös että hyvästä yrityksestä huolimatta aina jää jotain pientä kirjaamatta, entä jos hakkaan pienen naulan kantavaan puupalkkiini, pitäisikö se lisätä listaan? Toisaalta, toisaalta pitäisi kysellä haluaako omistajat näin pikkutarkkaa elämänsä ohjailua, vai pitäisikö soveltaa tällaisiin epäselviin asioihin ”who cares prosessia” jossa niihin asioihin ei puututa jotka ei oikeasti ketään haittaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *