Putkiremonttitarina, osa 6: Hyvitystä omasta remontista?

PutkiremonttitarinaOsakas Virtasen naapuri Marja on remontoinut asuntonsa kylpyhuoneen kaksi vuotta sitten. ”Ennakoin tulevaa ja hoidin oman kylppärini kuntoon saman tien. Ei voi mitenkään olla oikeudenmukaista, että joudun nyt osallistumaan taloyhtiön putkiremontin kustannuksiin”, Marja miettii.

Osakas on oikeutettu vastikehyvitykseen, jos hänen aiemmasta remontistaan syntyy säästöä taloyhtiölle. Tällöin osakkaalta peritään taloyhtiön kunnossapidon tai remontin kuluihin vähemmän vastiketta. Jos osakkaan tekemä työ vähentää taloyhtiölle aiheutuvia kustannuksia, on yhtiön alennettava osakkaan vastikeosuutta vastaavalla määrällä. Alennus ei kuitenkaan saa ylittää yhtiövastikeperusteen mukaista maksuvelvollisuutta. Päätös hyvittämisestä tehdään aina yhtiökokouksessa enemmistöpäätöksellä.

Osakas voi saada taloyhtiöltä hyvitystä enintään sen määrän, jonka taloyhtiö säästää siksi, ettei sen tarvitse teettää asuntoon kyseistä remonttia. Sillä, kuinka paljon osakas on remontistaan maksanut, ei ole merkitystä. Osakas ei esimerkiksi saa hyvitystä taloyhtiön valitsemaa tasoa kalliimmista tai laadukkaammista ratkaisuista, vaan säästö määritellään taloyhtiön määrittelemän tason mukaisesti.

Hyvityksen antaminen perustuu aina osakkaan esittämään vaatimukseen. Taloyhtiö ei ole oma-aloitteisesti velvollinen selvittämään osakkaiden aiemmin tekemiä kunnossapito- ja muutostöitä.

Osakkaan pitää esittää hyvitysvaatimuksensa riittävän ajoissa, jotta se voidaan ottaa huomioon taloyhtiön remontissa. Taloyhtiön edustajille on annettava aikaa tutustua osakkaan remonttiin ja osakkaan laskelmiin mahdollisesta säästöstä. Parasta olisi, että osakas valmistelisi hyvitysasiaa yhdessä taloyhtiön hallituksen ja isännöinnin kanssa jo ennen sitä yhtiökokousta, jossa putkiremonttihankkeen toteuttamisperiaatteista päätetään.

Jos osakkaan tekemästä työstä ei ole riittävää dokumentaatiota tai siitä ei ole aikanaan ilmoitettu taloyhtiölle asianmukaisesti, voi taloyhtiö joutua toteuttamaan remontin uudestaan varmuuden vuoksi. Tällöin säästöä ei synny lainkaan.

Marja päättää kirjoittaa isännöinnille kirjeen, jossa kysyy, miten isännöinti aikoo ottaa asian huomioon. Isännöinti vastaa Marjalle pikaisesti ja kehottaa häntä ottamaan asian esiin hankesuunnittelun päätteeksi järjestettävässä yhtiökokouksessa. Marja kuitenkin huomaa lehdessä äkkilähtötarjouksen Kanarialle ja lähtee aurinkolomalle ystävänsä kanssa. Lue seuraavista osista, miten Marjan käy ja millaiseen putkiremonttimenetelmään osakkaat Matin taloyhtiössä päätyvät.

Lisätietoa jokaisen asukkaan putkiremontista saat Taloyhtiömme putkiremontti -työkirjasta.
Lue tosielämän onnistuneita Putkiremontti-tarinoita Isännöintiliiton verkkosivulta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *