Putkiremonttitarina, osa 7: Meille sopiva menetelmä

PutkiremonttitarinaMatin taloyhtiön osakkaat kokoontuvat hankesuunnitteluvaiheen päätteeksi yhtiökokoukseen, jossa päätetään putkiremontin ratkaisu- ja toteuttamisperiaatteista ja tehdään päätökset putkiremontin suunnittelun käynnistämisestä ja rahoituksesta. Yhtiökokous etenee hitaasti, sillä osakkaiden mielipiteet eroavat toisistaan. 

Yhtiökokouksessa enemmistön päätös ratkaisee valittavan korjausvaihtoehdon. Putkiremontti herättää usein paljon mielipiteitä ja tunteita, ja joskus kaikkia tyydyttävän päätöksen aikaansaaminen voi viedä aikaa.

Osakkaat tarkastelevat remonttia hyvin erilaisista näkökulmista: joku on saattanut ajatella asuvansa taloyhtiössä loppuelämänsä ja haluaisi panostaa myös kylpyhuoneiden uusimiseen, kun taas toinen suunnittelee muuttoa ja asuntonsa myymistä eikä näe mieltä siinä, että taloyhtiö maksaa uusista putkista lähes tuplasti enemmän kuin vanhat putket korjaamalla.

Myös uskomukset ja mielikuvat vaikuttavat suuresti osakkaiden mielipiteisiin: toiset voivat suhtautua niin sanottuihin uusiin, korjaaviin menetelmiin epäilevästi, vaikka niidenkin toimivuudesta on paljon näyttöä.

Monia mahdollisia menetelmiä

Putkistojen korjausmenetelmiä on useita ja niitä voidaan myös yhdistellä. Menetelmiä kannattaa verrata kustannusten, toteutusajan, laadun sekä käyttöiän perusteella. Eri menetelmien rinnakkaiseen käyttöön vaikuttavat muun muassa putkien kunto ja kylpyhuoneiden korjaustarve sekä laatu- ja kustannustaso.

Perinteisin menetelmä on putkistojen uusiminen entisille paikoilleen. Tällöin vanhat putket puretaan ja tilalle asennetaan uudet. Menetelmä vaatii usein raskaita rakennustöitä, kun hormeja ja välipohjia avataan.

Putkistot voidaan uusia myös asennuselementeillä uusille tai entisille paikoilleen. Pinnoitusmenetelmällä tehdään uusi putki vanhan sisälle. Erittäin huonokuntoisten putkien korjaamiseen se ei kuitenkaan sovellu. Viemärit voidaan myös sujuttaa, jolloin vanhan putken sisälle tehdään uusi putki.

On hyvä muistaa, että taloyhtiön pitää aina valita se korjaustapa, joka sopii omalle taloyhtiölle parhaiten. Teknillisiä asiantuntijoita tulee hyödyntää ja kuunnella.

Matin taloyhtiön osakkaat päättävät yhtiökokouksessa, että käyttövesijohdot sijoitetaan rakennuksessa uuteen paikkaan ja viemäriputket korjataan sujuttamalla. Samalla annetaan hallitukselle valtuudet aloittaa putkiremontin suunnitteluvaihe ja suorittaa urakoitsijoiden kilpailuttaminen. Hankesuunnittelija vetäytyy nyt laatimaan tarkempia suunnitelmia ja tarjouspyyntöasiakirjoja yhdessä isännöinnin kanssa. Lue seuraavasta osasta, miten hankesuunnittelija aikoo ottaa osakkaiden toiveet huomioon putkiremontin suunnitelmissa. 

Lisätietoa jokaisen asukkaan putkiremontista saat Taloyhtiömme putkiremontti -työkirjasta.

Lue tosielämän onnistuneita Putkiremontti-tarinoita Isännöintiliiton verkkosivulta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *