Vastaa ja vaikuta asunto-osakeyhtiölakiin

Oikeusministeriö on julkaissut kyselyn, jonka avulla se selvittää, miten kolme vuotta sitten uudistetun asunto-osakeyhtiölain lupaukset ja etukäteisarviot lain vaikutuksista ovat toteutuneet.

Vuoden 2010 asunto-osakelaki toi uusia velvoitteita muun muassa taloyhtiön hallituksille ja osakkaille. Nyt julkaistulla kyselyllä selvitetään, miten laki on vaikuttanut taloyhtiön hallintoon, yhtiökokoukseen ja kiinteistönpitoon taloyhtiöissä. Lisäksi kartoitetaan, miten taloyhtiöiden toiminnantarkastus on otettu käyttöön ja miten asunto-osakeyhtiölaki on vaikuttanut asuntokauppoihin. Kyselyssä tiedustellaan myös käytäntöjä ja parannusehdotuksia taloyhtiön tilikauden aikaisen tiedottamisen sekä taloyhtiön ja osakkaan välisten erimielisyyksien ratkaisemiseen.

Kyselyn tulokset julkaistaan todennäköisesti helmikuussa 2014. Tulokset vaikuttavat siihen, ehdotetaanko asunto-osakeyhtiölakiin muutoksia vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeen.

Oikeusministeriö on laatinut kyselyn yhdessä Suomen Kiinteistöliiton, Isännöintiliiton ja Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton kanssa. Vastaaminen kestää noin 15 minuuttia.

Hallituksen jäsenille ja osakkaille on omat kyselyt.

Hallituksen jäsen: vastaa kyselyyn tästä ja vaikuta asunto-osakeyhtiölaiin

Osakas: vastaa kyselyyn tästä ja vaikuta asunto-osakeyhtiölakiin

4 vastausta artikkeliin ”Vastaa ja vaikuta asunto-osakeyhtiölakiin

  1. Asunto-osakelakiin on saatava maininnat siitä,että esim.vähintään 8 osakkeen yhtiöissä on annettava säännöllisesti infoa osakkaille yhtiökokousten välilläkin esim.2.4 kertaa vuodessa/miuluiten tilanteiden ja tarpeiden mukaan.Nämä yksityiskohtaisemmat säännöt informaatiosta päätetään yhtiökokouksessa,jos vähintään 15% osakkaista sitä haluaa.
    Hallituksen velvoitteeksi on asetettava asukkaiden kuuleminen vuoden mittaan,jäsenten kontaktitiedot on oltava osakkaiden/ myös asukkaiden saatavilla(meili,puhelin, jne)
    Nyt taloyhtiöissä asioista päättää useasti jo ennakkoon(esim.putkiremontit) isännöitsijä/puheenjohtaja yhdistelmä.Sen jälkeen osakkaiden on turha piipittää mahdollisista muutosvaihtoehdoista. Haiskahtaa pahalta…

  2. Useissa asunto-osakeyhtiöissä EI YMMÄRRETÄ ,MITÄ TARKOITTAA asukkaiden YHDENVERTAISUUS ja sitä kautta oikeudenmukainen asioiden käsittely,vaan hallituksessa istuvien oma etu menee YHDENVERTAISUUSKÄSITYKSEN ohi !Esim.ikuisuuskysymys autopaikoista.Kun yhtiökokoukssessa äänestetään autopaikkojen kierrätyksestä,talossa asuvat hallituksen jäsenet (joilla lähes kaikilla) on ollut ja on edelleen autopaikat ns. vuosikausia (joillain jopa 34 vuotta) äänestävät kierrätystä/arvontaa vastaan,niin asiahan on siinä !!Turha yrittää viedä asiaa käsiteltäväksi hallitukseen,- tuloshan on etukäteen selvä,ei he edustaan luovu! Yhtiöjärjestyksessä ei ole mainintaa autopaikkojen käsittelystä.Oikeuteen veto kai ainut mahdollisuus muuttaa asiaa…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *