Putkiremonttitarina, osa 13: Kitkaa loppukatselmuksessa

Putkiremonttitarina Matin taloyhtiön putkiremonttityöt ovat edenneet loppusuoralle. Osakas Virtanen käy kodissaan ennen remontin loppukatselmusta, ja huomaa, että hänen erikoistyönä tilaamansa poreamme on asennettu väärin.

Erikoistyönä tilattu poreamme on osakkaan oma remontti, josta hän vastaa itse. Osakkaan tulee myös valvoa omien töiden toteuttamista asunnossaan. Jos remontti jostain syystä epäonnistuu, kuten esimerkkitarinamme Virtasen tapauksessa, on osakkaan reklamoitava puutteista itse.

Huoneistokortti toimii sopimuspohjana urakoitsijan ja osakkaan välillä. Huoneistokorttiin on kirjattu kaikki osakkaan erityistoiveet. Osakkaan kannattaakin olla itse aktiivinen ja varmistaa aika ajoin, että remonttitöitä tehdään huoneistokortin mukaisesti.

Siltä varalta, että remonttityöt eivät suju suunnitelmien mukaan, osakkaan on hyvä kerätä myös näyttöä. Esimerkiksi valokuvat remontin eri vaiheista ovat hyödyksi, jos osakkaan pitää voida osoittaa huolimattomasti tehty työ. Tämä on myös taloyhtiön eduksi: osakas saattaa samalla tulla keränneeksi näyttöä esimerkiksi virheellisesti asennetuista laatoista, jotka puolestaan ovat osa taloyhtiön remonttia.

Kun työ on valmistumassa, taloyhtiön edustajat ja urakoitsija pitävät vastaanottotarkastuksen. Ennen tarkastusta järjestetään osakaskysely, jossa osakkaita pyydetään tuomaan esille kaikki virheet, puutteet ja vahingot, jotka osakkaan mielestä vaativat selvittelyä.

Osakas Virtanen on onneksi isännöinnin kehotuksesta ottanut säännöllisesti valokuvia remontistaan. Hän liittää kuvat osakaskyselyn liitteeksi. Urakoitsija myöntää tehneensä virheen ja sopii Virtasen kanssa korjaustyön aikataulusta. Lue seuraavasta osasta, miten remonttityöt viedään päätökseen Matin taloyhtiössä. 

Lisätietoa jokaisen asukkaan putkiremontista saat Taloyhtiömme putkiremontti -työkirjasta.
Lue tosielämän onnistuneita Putkiremontti-tarinoita Isännöintiliiton verkkosivulta.

2 vastausta artikkeliin ”Putkiremonttitarina, osa 13: Kitkaa loppukatselmuksessa

  1. Mitenkähän pitäisi menetellä, kun LVIS-urakan lopputarkastus/-selvitys pöytäkirjaa ei ole tehty ja isännöitsijän mukaan ei tehdäkään. Urakan kustannuksista (urakkasumma ja lisätyöt, lisäykset ja vähennykset) ei ole jaettu osakkaille mitään tietoa. Ainoastaan on saatu maksulaput osallistujien omista kustannuksista. Eikö osakkailla/maksajilla ole tarpeen saada tietoa miten koko urakka on hoidettu. Samoin lopputarkastuspöytäkirja takuuaikoineen ja mahdollisine puutteineen on tekemättä. Mikä olisi paras tapa hoitaa tämä ilman suurempaa revohkaa. Tallaisessa tapauksessa tulee mieleen, että kaikkia asioita ei ole hoidettu yhdenvertaisuusperiaatteen mukaan

    • Jos hallitus ja isännöitsijä, eli taloyhtiön johto, eivät anna tietoja urakan loppuvaiheista osakkaille, on mielestäni paras vaihtoehto esittää heille kysymyksiä talousasioista seuraavassa yhtiökokouksessa. Hallituksen ja isännöitsijän on yhtiökokouksessa osakkeenomistajan pyynnöstä annettava tarkempia tietoja seikoista, jotka voivat vaikuttaa kokouksessa käsiteltävän asian arviointiin. Jos kokouksessa käsitellään tilinpäätöstä, velvollisuus koskee myös taloyhtiön taloudellista asemaa yleisemmin. Kun olette saaneet vastauksia kysymyksiinne tai mikäli ette niitä saa, joudutte mahdollisesti pohtimaan, miten tilanne vaikuttaa johdon luottamusasemaan eli hallituksen ja isännöitsijän vastuunvapautuksen myöntämiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *