Putkiremonttitarina, osa 9: Talonmiehen asunnosta rahat remonttiin?

PutkiremonttitarinaMatin taloyhtiön hallitus on yhdessä isännöinnin kanssa koonnut yhteenvedon saaduista urakkatarjouksista. Osakkaat kokoontuvat nyt yhtiökokoukseen päättämään putkiremontin rahoituksesta. Kokouksessa osakas Nieminen heittää ilmoille kysymyksen: Voidaanko taloyhtiön pihassa tyhjänä nököttävää entisen talonmiehen asuntoa hyödyntää putkiremonttihankkeen rahoituksessa?

Osakkaat maksavat osuutensa remontin kustannuksista yhtiöjärjestyksen vastikeperusteiden mukaisesti. Yhtiökokous päättää, kuinka remontti rahoitetaan. Tavallisesti taloyhtiö ottaa lainaa, ja osakas maksaa osuutensa pääomavastikkeena, lainaosuussuorituksena tai hankeosuussuorituksena.

Suuri remontti voidaan taloyhtiössä rahoittaa myös myymällä taloyhtiön omaisuutta. Matin taloyhtiön tapauksessa yhtiökokouksessa voidaan esimerkiksi päättää myydä vanha talonmiehen asunto ja käyttää siitä saadut rahat putkiremontista syntyviin kuluihin. Jos talonmiehen asunto on ollut taloyhtiön hallinnassa, eikä sen osalta ole alun perin annettu osakkeita, joutuu taloyhtiö ensin antamaan uusia osakkeita tämän asunnon osalta. Myös yhtiöjärjestystä pitää muuttaa. Joissakin tilanteissa uusien osakkeiden antaminen voi vaatia jopa osakepääoman korotusta.

Matti ei ole osakas Niemisen kanssa samaa mieltä, vaan ehdottaa, että remonttia varten otetaan lainaa. Ehdotustaan Matti perustelee sillä, että pitkällä tähtäimellä asunnosta saa enemmän rahaa vuokratuottona. Mitä päätöksiä yhtiökokouksessa vielä tehdään? Se selviää seuraavasta osasta, joten pysyhän kuulolla!

Lisätietoa jokaisen asukkaan putkiremontista saat Taloyhtiömme putkiremontti -työkirjasta.
Lue tosielämän onnistuneita Putkiremontti-tarinoita Isännöintiliiton verkkosivulta.

Termit selviksi!

Pääomavastike = Yhtiöjärjestys määrää, mitä menoja varten pääomavastiketta eli rahoitusvastiketta kerätään. Osakas maksaa pääomavastiketta, kun taloyhtiö on ottanut lainaa esimerkiksi putkiremonttia varten.

Lainaosuussuoritus = Yhtiökokous voi päättää, että osakas saa halutessaan maksaa osuutensa remontista kertasuorituksena. Tällöin taloyhtiö ottaa pankkilainan, jolla se kattaa remontin menot. Osakas maksaa taloyhtiölle lainaosuussuorituksen yleensä vasta sitten, kun remontti on valmis. Tällöin todelliset remonttimenot ovat tiedossa ja taloyhtiön hallitus on voinut vahvistaa osakkaan lainaosuuden.

Hankeosuussuoritus = Hankesuoritus on kertasuoritus, jolla osakas maksaa osuutensa tulevasta remontista jo ennen kuin taloyhtiö on ottanut lainaa. Hankeosuuksia kerätessä varsinaisen remontin sekä lisätöiden, valvonnan ja suunnittelun kustannukset on pystyttävä arvioimaan etukäteen. Näin myöhemmin ei jouduta palauttamaan liikasuorituksia tai keräämään lisäsuorituksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *