Taloyhtiöissä eletään kylmässä ja pimeässä

HanaPitkänäperjantaina kirkonmenojen aikaan Nokiani soi. Tamperelaisen taloyhtiön asukas on vihainen. Hän on lukenut isännöintiyrityksen asiakaslehteä, jonka jutussa oli vinkkejä, kuinka taloyhtiössä voidaan käyttää energiaa fiksusti. Lähteenä on mainittu myös minut.

Niinpä mies on tarttunut energisesti toimeen, etsinyt puhelinnumeroni ja kertoo nyt ilmaisurikkaalla kielellä mielipiteensä taloyhtiön hallituksesta, isännöinnistä ja huoltoyhtiöstä. Pääviesti on, että kaikki näämmä haluu osakkairen asuvan kylmässä ja pimeessä. Omassa kotona! Aattele nyvvähän!

Viestintä on vaikea laji. Energiansäästöstä viestiminen on tosivaikea laji. Olen puhunut asiasta taloyhtiöiden asukkaille monissa tilaisuuksissa. Kun kaksi ihmistä kuulee sanan energiansäästö, ajattelee toinen, että taidanpa vaihtaa vanhan televisioni uuteen A+ -luokan led-malliin. Toinen ajattelee, että meidän perheessä pitää vähentää kuuman veden lotraamista suihkussa.

Molemmat tekevät oikein, mutta vaikuttavat täysin eri asioihin. Ensimmäinen vähentää sähkön kulutusta, jonka hän maksaa itse ja saa tulokset näkyviin heti seuraavassa sähkölaskussa. Toinen vähentää taloyhtiön kaukolämmön kulutusta ja saa tulokset ehkä seuraavana vuonna, kun yhtiövastike ei ehkä nouse niin paljoa.

Ympäristöpäästöjen kannalta ensimmäisen asukkaan sähkö saattaa olla vesi- tai ydinvoimalla tuotettua, joten käytön vähentäminen ei vaikuta ilmakehän päästöihin. Toisen asukkaan säästämä kaukolämpö saattaa olla polttamalla tuotettua kivihiiltä, jolloin kulutuksen pienentämisellä on suora vaikutus ilmastonmuutokseen.

Taloyhtiön johto avainpaikalla

Taloyhtiön hallitus ja isännöinti ovat haastavan tehtävän edessä, kun kaukolämmitetyssä taloyhtiössä pitää viestiä asukkaiden kielellä, kuinka energiaa voi käyttää fiksummin.  Eikä se tarkoita asumisen mukavuudesta tinkimistä, vaan useimmiten päinvastoin. Onneksi siihen löytyy nykyään työkaluja, esimerkiksi Isännöintiliiton julkaisema havainnollinen Energia ja koti -opas

Tänä keväänä Tampereen Sähkölaitos, Vantaan Energia Oy ja Fortum Espoossa ovat tehneet hienon viestintäteon ja toimittaneet alueensa isännöintiyrityksille kymmeniä tuhansia kappaleita Energia ja koti -oppaita jaettavaksi kaukolämmitettyjen taloyhtiöiden hallituksille ja osakkaille. Nämä tahot ovat ymmärtäneet viestinnän voiman.

Loppujen lopuksi puhelu tamperelaisen asukkaan kanssa päättyy hyvillä mielin pääsiäisrauhan toivotuksiin. Siitä kiitän Totti Karpelaa Mielenrauha Oy:stä. Olen osallistunut hänen Puhejudo –luennolleen.

Kuva: Flickr / Andrew Kuznetsov

Yksi vastaus artikkeliin ”Taloyhtiöissä eletään kylmässä ja pimeässä

  1. Meidän taloyhtiössä säästetään energiaa rajaamalla lämmmitys automaattisesti ja pitämällä ilmanvaihtokoneisto toiminnassa silloin tällöin – ei ainakaan yöllä – ja päiväsaikaankin iv-vaihdon teho minimissään. On otettava vain ilmaa ikkunoiden ja parvekkeen oven kautta. Kaikki asukkaat eivät tiedä ilmanvaihdosta mitään. kun ovat tottuneet elämään asunnoissa joissa ei ole ilmanvaihtolaitteistoa.
    Meidän talossa on IV-koneiston tulo- poistotoiminto ja lämmön talteenotto. Paleltu on koko pakkasaika täällä etelässä. Talveen ei ole varauduttu, pakkastalvea on harvoin ja kun se maksaa ja nyt ollaan hädässä miksi ei anneta lämmintä asuntoihin.
    Onko jotain haittaa kiinteistölle ja asukkaille jos joutuu asustamaan ilman lämpöä sekä ilmanvaihtoa ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *