Haluatko olla mukana kirjoittamassa lakia?

lakinuija 2Oikeusministeriö selvitti yleisökyselyillä asunto-osakeyhtiölain toimivuutta ja kehittämistarpeita syksyllä 2013. Palautteen perusteella lisätietoja ja ratkaisuvaihtoehtoja tarvitaan erityisesti viestinnästä, taloyhtiön johtamisesta sekä erimielisyyksistä ja niiden ratkaisukeinoista.

 Nyt kuka tahansa voi tulla mukaan keskustelemaan asunto-osakeyhtiölain kehittämisestä sekä kommentoimaan jo esitettyjä ratkaisuvaihtoehtoja verkossa osoitteessa www.vaikuta-asunto-osakeyhtiolakiin.fi . Keskustelu kestää 19.6. asti.

Jo saatujen tietojen perusteella tiedämme siis, että osakkaat kaipaavat tietoa mm. tulevista remonteista, yllättävistä vahingoista, huoneiston käyttämisestä ja kustannuksista ja yhtiön taloudesta. Kun osakkaat saavat riittävästi tietoa taloyhtiön asioista, paranee asumisviihtyisyys ja asumiskulujen ennakointi helpottuu.

Mutta miten meidän siis tulevaisuudessa kannattaa ratkaista tätä jo havaittua ongelmaa? Sinä, joka olet osakkaana jossain taloyhtiössä tai toimit taloyhtiön hallituksessa tai olet jonkun yhtiön isännöitsijä tai asut taloyhtiössä, kerro meille, mikä on se paras ratkaisu. Onko siis asumisen tulevaisuus taloyhtiössä sellainen, jossa laissa pitäisi säätää pakollisesta viestintäsuunnitelmasta ainakin esimerkiksi kaikissa suurissa taloyhtiöissä (vähintään 30 osakehuoneistoa)? Tai onko edelleen riittävä, että tiedottamisesta huolehtii – niin kuin nytkin – hallitus ja isännöitsijä?

Toisaalta, mitä mieltä olet taloyhtiön johtamisesta ja hallituksen jäsenten arvostuksesta? Johdon, eli isännöinnin ja hallituksen tehtävä on huolehtia kiinteistön ja rakennusten pidosta suunnitelmallisesti ja kiinnittää huomiota asumisviihtyisyyteen ja tulevien toimenpiteiden rahoituksen järjestämiseen niin, että rakennusten ja huoneistojen arvo säilyy ja nousee. Tavoitteiden toteuttamiseen tarvitaan motivoitunut ja sitoutunut johto, jolla on riittävät resurssit (ajankäyttö, osaaminen) ja kannustimet (ml. kompensaation).

Onko mielestäsi asumisen tulevaisuus taloyhtiössä sellainen, jossa hallituksen puheenjohtajan ja muiden jäsenten asemaa tunnistetaan ja arvostetaan ja tehtävien hoitamisesta maksetaan palkkio?

Kuva: Flickr / Joe Gratz

Yksi vastaus artikkeliin ”Haluatko olla mukana kirjoittamassa lakia?

  1. Ongelmana on pieni rivitaloyhtiö ( 6 huoneistoa). Yhtiöllä ei ole palkattua isännöitsijää ja hallintoon osallistuu kaikista huoneistoista 1 edustaja.) Vastuukysymyksistä on syntynyt epäselvyyttä. Esim.yhtiöjärjestyksen päivittäminen ajantasalle toteutuneiden remonttien pohjalta ei onnistunut tasavertaisesti 1.7.2010 uudenkaan lain tultua voimaan. Ehdottaisin uutta riidanratkaisumenetelmää vaihtoehtona käräjäoikeus. Nimenomaan, jolla olisi erikoistuntemus asuntoyhtiöasioissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *