Osakas saa olla amatööri yhdellä ehdolla

NorsutAsunto-osakeyhtiöiden korjaustoiminnassa tarvitaan ammattitaitoista johtoa, kuten Jouko Taskinen (HS Mielipide 23.7.2014) ja Arto Huttunen (HS Mielipide 27.7.2014) Helsingin Sanomissa hyvin nostivat esiin.

On totta, että johdon ote taloyhtiöissä vaihtelee ja markkinoilla on harrastelijoita.

Taskisen mainitsemaan tilanteeseen, jossa taloyhtiön korjaushanke tulee osakkaille päätettäväksi ”puskista”, joudutaan yleensä juuri pitkäjänteisyyden ja yhteisen päämäärän puuttuessa. Korjaustarve on tullut yllätyksenä, ja kiireellinen remontti halutaan käyntiin pikavauhtia mahdollisimman halvalla. Kokemuksen puutteessa aliarvioidaan aika ja työ, jotka kuluvat korjaushankkeen pohjustamiseen infotilaisuuksineen.

Jokaiseen taloyhtiöön ei löydy – eikä tarvitsekaan löytyä – kokenutta hallitusta. Taloyhtiön osakkeenomistajilla ja hallituksella on lupa olla amatöörejä sillä ehdolla, että he panostavat ammattijohtamiseen.

Taloyhtiön lähin ja tärkein ammattilainen on isännöinti. Hyvä isännöinti auttaa osakkaita etsimään yhteiset suuntaviivat pitkälle aikavälille. Hyvän isännöinnin ohjaaman amatöörihallituksen päätökset kestävät tarkastelua myös kahdenkymmenen vuoden kuluttua.

Hyvän isännöinnin ohjaama hallitus osaa varata korjaushankkeen johtamiseen aikaa ja rahaa.

Isännöitsijä ei automaattisesti ole korjaushankkeen paras vetäjä. Ammattitaitoinen isännöitsijä osaa rakentaa korjausprojektille toimivan organisaation, jossa käytetään ammattilaisia tarpeen mukaan ja pidetään osakkaat ajan tasalla. Isännöintiyritysten palveluvalikoima vaihtelee, joten ratkaisut ovat yrityskohtaisia. On pelkästään viisasta käyttää ulkopuolista asiantuntijaa, jos osaamista ei ole omassa talossa.

Isännöinnin palvelujen parantamiseksi on välttämätöntä, että isännöintiyrityksillä on arkityön ohella varaa kehittämiseen ja kouluttautumiseen. Nykyisillä markkinoilla isännöintipalveluista on kuitenkin vaikea saada hintaa, jolla sekä arki- että kehitystyö katetaan laadukkaasti. Ammattitaitoiseen johtamiseen panostaminen on pitkällä aikavälillä ainoa keino säilyttää kansallisvarallisuutemme arvo.

Kuva: Flickr / Kicki Holmén

7 vastausta artikkeliin ”Osakas saa olla amatööri yhdellä ehdolla

 1. kun lukee myytävät asunnot sivuja, tulee heti silmille asunnossa tehdyt remontit, vaikka talo olis rakennettu vasta 1987 nin remontteja on tehty viimeisen10 vuoden aikana joka vuosi, elikkä ihmiset on joutuneet asumaan remontin keskellä 10vuotta, eikö taa ole vähän liikaa.eihän 25 vuotias talo voi hajot joka kohdistaan, vain onko tosiaan korjattu varmuuden vuoksi, kun maksajana on muu taho ,eli osakkaat jotka ei vålttämättä pysty ilmasemaan mielipidettään tai uskalla. isännöitsijät tuntuu haluavan sitä remonttia,saakohan ne väityspalkkiota vai miksi into on niin kova. ja antavat ymmärtää että se on melkein pakko, sitten siihen tulee pihapiiriin kymmeniä vieraita ihmisiä joilla ei näytä olevan tietoakaan mitä pitäs tehdä ja palkka juoksee osakkaan kukkarosta joka minuutti noille ulkona seisoskelijalle ???elikkä tässä mättää kun sopimus uraksta on tehty, alkaa tämä ihme peukalpoitten pyöritys työ ajalla, joka on putkiremontistakin varmasti 80- 90 prosenttia eiväthän putke t paljon maksa tämän takia putkiremontti maksaa ja paljon, ja kestää kauan.. remontissa pitäs olla paljon tekijöitäniin työ kävis nopeasti eikä asukkaan tarvitse olla kuukausi kaupalla pois .nää asiatpitäs sopia etukäteen, elikä aikataulu ja hinta, niin ei ole varaa seisottaa työmiehiä.

 2. Vielä parempi, kuin antaa isännöitsijän ohjata päätöksentekoa (ja maksaa sitten laskut), on että hallitus alkaa itse aktiivisesti opiskelemaan yhtiönsä toimialaa joka tässä tapauksessa on asuinrakennusten omistaminen ja hallinnointi (vai mikä se sanamuoto olikaan?). Mielestäni on vähän huono, jos minkään osakeyhtiön hallitus ei ymmärrä yrityksensä toimialasta vaan aktiivisesti turvautuu ”ulkoistaa” päätöksenteon. Vaikka vastuuta kuinka ulkoistaa, hallituksen vastuu kuitenkin pysyy.

  Yksi keino mistä julkisuudessa ei olla puhuttu, on miten asunto-Oy:n kannattaa / pitäisi kartuttaa omaa osaamista ja pitää osaaminen yrityksessä. Itse olen kirjannut ylös ”taloyhtiöoppaaseen” oppimiani asioita. Miten haetaan lainaa, miten muutetaan yhtiöjärjestys yms. Tekemällä oppii, ja kun olen oppinut niin voin siirtää sen toiselle osakkaalle tämän ”oppaan” perusteella. Jotkut asiat voi olla opittu väärin, mutta se riski on aina.

  Yhteistyö isännöitsijätomiston kanssa on tietenkin hyvä, mutta asunto-oy ei saisi koskaan olla isännöitsijätoimistosta riippuvainen millään tavalla. Toisaalta jos isännöitsijä ”ohjaa” päätöksentekoa, tilanteessa jossa se ohjaava isännöitsijä on ammattilainen ja hallitus on amatööri, on tilanne vähintään epäilyttävä. Miten helposti ammatti-isännöitsijä voi alkaa hyväksikäyttämään amatöörihallitusta? Esim teettämällä ”turhia” remppoja ollen itse ”projektimanageri”. Ei välttämättä, mutta kiusausta voi olla. Siksikin asunto-oy:n hallituksen on oltava lähtökohtaisesti tehtäviensä tasalla, mutta vaihtoehtoa ei ole.

 3. Päivitysilmoitus: Asukkaan tärkein taito | Pihaparlamentti

 4. Hei,
  Olen Alex Moore kirkon rahoitusyhtiö laina, laillinen laina lainanantaja, annamme lainoja yritysten investointien ja ratkaista taloudellisia ongelmia, meidän lainan helposti ja osakepääoma € 150 miljoonaa aikoo myöntää yksityiset lainat lyhyen ja pitkän AIKAVÄLIN , termi vaihtelee € 500 € 100 miljoonaa euroa kaikkien vakavia ihmisiä, luotettava ja integroida haluat tehdä lainan. Oma korko 2%, jos olet kiinnostunut meidän tarjous ota yhteyttä osoitteeseen

  Nimi: Alex Moore

  Sähköposti: am.credithome@hotmail.com

 5. Oletko tarvitsevat lainaa? Oletko mitään taloudellista stressiä ja tarvitset lainaa ratkaista ongelmia ?? Apuasi on vihdoin täällä tarjoamme lainoja kaikille ja halpa ja edullinen edun vain 2%. Kiinnostuneet lainanottajan ovat meihin yhteyttä sähköpostitse osoitteessa (guaranteedtrustfirm2@hotmail.com). Olemme sertifioitu ja relaible lainanantajien jotka antavat lainaa kaikille. palvelumme ovat nopeita ja luotettavia niin ota yhteyttä nyt saada lainaa tänään ..

 6. Hei, olen Aariz, oletko tarvitsevat lainaa? Haluatko olla taloudellisesti
  vakaa? tarvitset rahaa laajentaa liiketoimintaa? Tarjoamme kaikenlaisia
  lainat sekä yksilöiden ja yhteistyötä elinten, tarjoamme yhtiö lainoja,
  auto laina, yritysten laina, velkajärjestelyihin lainoja ja henkilökohtaisia ​​lainoja 3%
  korot ja mukava kesto, joka on neuvoteltavissa. Tämä
  tarjous on avoin kaikille, jotka pystyvät maksamaan takaisin ajoissa. Lähetä meille
  at: aarizloancompany@gmail.com

 7. Oletko mies tai nainen, etsit lainaa kasvattaaksesi yritystäsi
  Tai maksaa oman yrityksen tai velkoja, laskuja, vuokrata kotiasi? Jos vastaus on kyllä, niin onko sinulla vastauslaina, jonka suuruus on € 15.000,00 (€) ja enintään 500.000.000,00 € (€), joiden laina on varaa ja mitä tahansa lainaa, jota asiakkaalta pyydetään: * Henkilökohtaiset lainat * Yritykset Lainat * Henkilökohtaiset lainat 2% korko, jos etua lisätietojen saamiseksi ota yhteyttä sähköpostitse (boltonmicrofinance@gmail.com).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *