Suunnittele pitkäjänteisesti

Kuva blogiin

Taloyhtiöille tulee lisää velvollisuuksia, mutta samaan aikaan moni isännöitsijä jää eläkkeelle ja aikoo lopettaa yrityksensä. Varaudu tulevaan ja tee suunnitelmat taloyhtiösi johtamisesta hyvissä ajoin.

”Hyvä isännöinti kannattaa” on Isännöintiliiton iskulause. Riippumatta siitä, ajatteleeko asiaa isännöintiyrityksen vai asiakkaan kannalta, lause kuulostaa itsestäänselvyydeltä. Tai ainakin sen pitäisi olla…

Iskulause on muotoiltu neuvoksi taloyhtiöille. Jos taloyhtiöstäsi johdetaan asiantuntevasti ja ammattimaisesti, helpotat omaa asumistasi ja asuntosi arvo säilyy myös tulevaisuudessa.

Isännöinnin näkökulmasta kyse on samasta asiasta: jos hoidat työsi hyvin, yrityksesi on myös taloudellisesti kannattava.

Isännöinti ei ole kannattava bisnes

Totuus on kuitenkin usein toisenlainen.

Isännöintiliiton Talousbarometri 2014 -tutkimuksessa selvitettiin isännöintiyritysten kannattavuutta. Kaksi kolmannesta yrityksistä vastasi kannattavuuden olevan kohtuullista, mutta noin joka kolmas isännöintiyritys totesi, että yrityksen kannattavuus on joko heikkoa tai yritys jopa tekee nollatulosta tai tappiota.

Joku voi tietenkin ajatella, että yritykset itse ilmoittavat tällaisessa kyselyssä kannattavuuden alakanttiin. Asiaa on myös analysoitu kaupparekisteriin toimitettujen virallisten tilinpäätösten lukuja tutkimalla.

Niistä selviää, että isännöintiyritysten liiketulos tyypillisesti on välillä 5-10 prosenttia liikevaihdosta.  Se kertoo, että alan isännöintiyritykset eivät ole kovin kannattavia.

Liiketaloustieteen kylmä fakta on, että vain kannattava yritys voi investoida palveluiden laadun parantamiseen ja kasvuun tähtääviin toimenpiteisiin.

Palvelu maksaa

Isännöintiyritysten hyvän kannattavuuden ja taloyhtiöiden (lue: osakkaiden ja asukkaiden) valoisan tulevaisuuden välillä on kohtalonyhteys. Vain kannattavat yritykset voivat tuottaa entistä parempaa palvelua. Vaikka se tuntuisi kuinka pahalta myöntää, niin tämä on totta.

Vaikka tuntuisi kuinka hyvältä kilpailuttamisen jälkeen todeta, että säästimme taloyhtiön isännöinnissä satasen kuussa, niin voittajafiilistä kestää todennäköisesti melko lyhyen aikaa.

Isännöintiala ikääntyy, alalle töihin ei tule lainkaan nuoria ja jopa viidennes alan yrityksistä lopettaa toimintansa yrittäjän eläkkeelle jäämiseen lähimmän kymmenen vuoden aikana.

Samaan aikaan verottaja määrää taloyhtiöille lisää velvoitteita, asunto-osakeyhtiölakia aiotaan muuttaa ja rakennuskanta ikääntyy – tarvitaan entistäkin asiantuntevampaa johtamista ja uudenlaisia taloyhtiöiden palveluja.

Uhkakuvia riittää, mutta mitä yksittäisen taloyhtiön kannattaisi tehdä?

Yksi ratkaisu on laatia taloyhtiölle strategia. Strategia, joka laaditaan avoimessa yhteistyössä hallituksen, osakkaiden, asukkaiden ja isännöinnin kanssa.

Luodaan yhteiset päämäärät, joiden tavoitteena on, että kaikki voivat paremmin. Taloyhtiön arvo nousee, asumisviihtyvyys paranee ja pitkäjänteinen yhteistyö isännöinnin kanssa kannattaa sekä asiakkaalle että yritykselle.

2 vastausta artikkeliin ”Suunnittele pitkäjänteisesti

  1. Mitä lisäarvoa strategia antaa verrattuna lain nyt määräämään pitkän tähtäimen korjaussuunitelmaan?

    Voisin kuvitella, että jonkinlainen strategia / johtamisen laatukäsikirja / (joku muu nimi tähän) voisi olla paikallaan, jolla yhtiö ohjeistaa isännöitsijää yksityiskohdittain, miten isännöitsijän on hoidettava yhtiön juoksevia asioita yhtiökokouksen päätösten pohjalta. Sellainen voisi helpottaa isännöitisjän työtä ja myös helpottaa isännöitsijän vastuuta.

    Ko strategia ei kuitenkaan koskaan voi olla mikään ”ylin julistus” minkälaisia päätöksiä yhtiössä tehdään. Korkeinta päätösvaltaa käyttää yhtiökokous, ja siinä kokouksessa mummot ja vaarit haistattaa strategialla pitkät äänestäessään asioista ;-)

  2. ”liiketulos tyypillisesti on välillä 5-10 prosenttia ”

    Nopealla vilkaisulla L&T:n tulos on 6%, ISS Palveluiden 2% ja RTK:n 5%. Kiinteistöpalvelualalla yleisesti käsittääkseni 7%:ia pidetään hyvänä tuloksena. Tähän suhteutettuna näkemyksesi 5-10% tasosta huonona ei oikein toimi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *