Hyvä isännöinti kannattaa – miten sen löytää?

Viime päivinä on – taas – keskusteltu julkisuudessa isännöinnin palveluista ja hinnoista. Asiakkaat haluavat tietää, mistä hyvää isännöintiä löytyy ja mitä siitä pitäisi maksaa.

Taloyhtiöt ovat – ainakin kysyttäessä – valmiita maksamaan hyvästä isännöinnistä eivätkä halua ostaa halvinta hintaa. Isännöintiyritykset haluavat tarjota laadukasta ja hyvää isännöintiä eivätkä kilpailla verissä päin hinnoilla. Kuitenkin isännöintiä ostettaessa useimmiten hinta ratkaisee ja tarjoukset tehdään niin halvalla kuin suinkin pystytään. Ja kaikki häviävät, niin asiakkaat kuin isännöintiyrityksetkin.

Isännöinnin kokonaishinta koostuu tavallisesti eri perusteilla määräytyvistä osista. Kiinteä kuukausiveloitus – joka perustuu tyypillisesti huoneistojen lukumäärään tai neliöihin – kattaa tavallisesti ainakin perushallinnon ja taloudenhoidon. Kopiokustannukset, kokouspalkkiot, erilaisten ilmoitusten tekemiset, töiden valvonnat, muutostyöilmoitusten käsittelyt yms kustannukset laskutetaan usein palvelun käytön mukaan.

Isännöintipalvelun hintoja voi hyvinkin vertailla, jos on valmis näkemään hieman vaivaa. Erityisesti käytön mukaan veloitettavia palveluja kannattaa verrata oman taloyhtiön todelliseen käyttöön ja tekemisiin vuoden mittaan.

Laadun vertailu on hieman haasteellisempaa, mutta sitäkin voi ja kannattaa tehdä. Esimerkiksi referenssejä voi kysyä naapuritaloista tai pyytää isännöintitarjouksen liitteenä. Useat tyytyväiset asiakkaat eivät sanonnankaan mukaan voi olla väärässä. ISA –auktorisoitu toimisto on läpäissyt ulkopuolisen tekemän auditoinnin ja sitoutunut jatkuvaan toiminnan ja prosessien kehittämiseen.

Isännöitsijöiden koulutus on asiaan vihkiytymättömälle oikea lyhenteiden viidakko. Peruskoulutus on Isännöitsijän ammattitutkinto (IAT), joka on näyttötutkinto. Alalla suosittuja ovat myös ITS (Isännöitsijän koulutus ja tutkinto) ja AIT (Ammatti-isännöitsijän tutkinto), jotka ovat tyypillisesti ammattitutkinnon jälkeen suoritettavia tutkintoja.

Erityisesti kannattaa miettiä oman taloyhtiön strategisia tavoitteita, korjaustilannetta ja asukkaita. Onko toivottavaa, että isännöitsijän toimisto sijaitsee lähellä taloa? Onko lähitulevaisuudessa edessä isoja korjausprojekteja, joista isännöitsijällä olisi hyvä olla kokemusta? Millaista osaamista ja kokemusta juuri sinun talosi isännöinnissä tarvitaan?

Hyvä isännöinti kannattaa niin ostajalle kuin tuottajallekin. Sen löytämiseksi kannattaa nähdä vaivaa!

2 vastausta artikkeliin ”Hyvä isännöinti kannattaa – miten sen löytää?

  1. Taloyhtiö ei välttämättä halua kertoa, että heillä on hyvä isännöitsijä. Valitettavan usein käy niin, että jos kehut omaa isännöitsijääsi, haluavat kaikki muutkin saman. Kohta hän on aivan ylityöllistetty ja asiat jäävät hoitamatta. Siksi taloyhtiön kannattaa pitää hyvä isännöitsijänsä vakan alla eikä kehua häntä muille.

  2. Yksi ihmeellinen asia joka kummastuttaa on tarjouspyyntöjen pyytäminen kun ensimmäiseksi halutaan yhtiön tasekirja jossa näkyy sen hetkisen isännöitsijän veloitukset. Eihän tarjouskilpilussakaan anneta toisten tarjouksia muille luettavaksi jolloin olisi helppo mennä hiukan alle jne. Ilmeisesti yleisen käytännön mukaan näin kuitenkin tehdään eli onko pakollista hmmmm.

    Haku päällä 2017

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *