Sisäilmaongelmat piinaavat kerrostaloissa

Kotitalo-lehden ja Tiivin vastavalmistuneen sisäilmatutkimuksen mukaan yli 60 prosenttia kerrostaloasukkaista pitää kotinsa sisäilman laatua haittana. Määrä on yllättävän suuri.
Mitä tämä merkitsee taloyhtiöissä? Lue lisää huomenna ilmestyvästä Kotitalo-lehdestä.

Sisäilma-asioihin pitää ehdottomasti kiinnittää enemmän huomiota. Asukkaita pitää opastaa ilmanvaihtolaitteiden oikeaan käyttöön, ja ilmanvaihtojärjestelmää pitää huoltaa ja ylläpitää hyvin.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että kerrostaloasukkaista joka toinen ei tiennyt oman asunnon ilmanvaihtotapaa. Se on huolestuttavaa: myöskään ilman laatuun vaikuttavia tekijöitä ei siis hallita eikä ilmanvaihdon säätöjä tai esimerkiksi tuloilmaikkunoiden venttiileitä osata käyttää.

Rakennetun omaisuuden tila 2015 -hanke ehdotti vastikään Elinkaaritalkoita Kosteus- ja hometalkoiden jatkoksi. Talkoot opettaisivat suomalaiset käyttämään kiinteistöjään pitkäjänteisesti. Syyt sisäilmaongelmiin löytyvät lähes poikkeuksetta rakennusten käytöstä ja kunnossapidosta.

Isännöitsijät törmäävät työssään usein siihen, että asukkaat eivät tiedä, miten heidän pitäisi omassa asunnossaan toimia esimerkiksi tuuletuksen kanssa tai eivät muista puhdistaa liesituulettimen suodattimia. Nykyisin uusiin taloihin asennetaan usein huoneistokohtainen ilmanvaihtokone. Sen suodattimet pitää vaihtaa säännöllisesti. Koneessa on myös säätö kesä- ja talvikäytölle. Jos nämä toimet jäävät asukkaan vastuulle, ne voivat helposti unohtua.

Eniten ongelmia on koneellisella poistoilmanvaihdolla varustetuissa kerrostaloissa. Pelkällä koneellisella poistolla varustetussa talossa voi olla hyvin vaikea saada sisäilman laatu huipputasolle.

Helpoin tapa aloittaa tilanteen kohentaminen on tiedon lisääminen asukkaille. Löydät maksullisia asumisen oppaita osoitteesta isannointiliitto.fi/oppaat. Ilmanvaihtojärjestelmän säännöllinen tarkastus ja huolto-ohjelma pitää myös aloittaa.
Monet koneellisella poistolla varustetuista kerrostaloista ovat pian tulossa ikkunaremontti-ikään. Kun ikkunat vaihdetaan, samalla pystytään parantamaan korvausilman saantia ja poistamaan huurtumisongelmia.

Lisätietoja Kotitalo-lehden ja Tiivin sisäilmatutkimuksesta torstaina 5.3. ilmestyvässä Kotitalon numerossa 2/2015.

Yksi vastaus artikkeliin ”Sisäilmaongelmat piinaavat kerrostaloissa

  1. Tässä on tällainen ”täytyy pitää” -viesti. Kysysin kuka tai ketkä, mitkä taho on se, joka täytyy opastaa asukkaita… jne.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *