Mistä tunnistaa hyvän isännöinnin?

Mistä asukas tietää, että taloyhtiöllä on hyvä isännöitsijä? Moni asukas tapaa isännöitsijän vain kerran vuodessa yhtiökokouksessa. Jos asut vuokralla, törmäät isännöintiin oikeastaan vain ilmoitustaululla, jossa roikkuu tiedote yhteystiedoista.

Isännöitsijä tekee työtään taloyhtiön kulisseissa ja huolehtii, että asuminen on vaivatonta; taloyhtiön talous toimii, päätökset syntyvät ja kiinteistö huolletaan ja korjataan ajallaan. Yleensä asukas muistaa isännöitsijän olemassaolon vasta silloin, kun törmää ongelmiin. Isännöitsijää huudetaan hätiin, kun naapurista tulee tupakansavua, patterit ovat kylmänä tai hissi ei kulje.

Isännöintipäivillä Turussa pohdittiin, miten hyvä isännöinti tehdään näkyväksi. Niin kauan kuin isännöintiyritykset huolehtivat seinistä ja pykälistä, palvelu jää väistämättä etäiseksi. Uskon, että tulevaisuudessa menestyvät parhaiten ne isännöintiyritykset, jotka keskittyvät asukkaisiin. Mitä se sitten käytännössä tarkoittaa?

Asukkaiden huomiointi näkyy esimerkiksi siten, että päätöksenteko taloyhtiössä tehdään läpinäkyväksi ja että tiedot yhtiön asioista ovat reaaliaikaisesti saatavilla. Tarvitaan aidosti asukasta palvelevat taloyhtiösivut; tästä on hyvä kirjoitus Kotitalo-lehdessä 6/2015. Mutta sekin on vasta alkua. Lisäksi tarvitaan aktiivista tiedotusta, keskustelua ja palvelutarpeiden ennakointia.

Myös taloyhtiön hallituksen pitää alkaa huolehtia asukkaista. Ensiapuna hallituksen kannattaa sopia isännöintiyrityksen kanssa tiedotuksen hoitamisesta. Asukkaat kaipaavat kerran kuussa tietoa asumisen perusasioista. Säännöllinen tiedotus ja avoin päätöksenteko tuovat varmuutta siitä, että kotitalossa voi asua rauhallisin mielin.

P.S. Hyvän isännöinnin kädenjälki näkyy, kun taloyhtiössä asukkaat ovat auvoisia, osakkaat onnellisia ja hallitus helpottunut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *