Isännöinnillä on arvoa!

Taloyhtiön hallintokulut ovat tilastokeskuksen mukaan nousseet 50 % vuosina 2009-2015. Valtaosa noususta johtuu uusista töistä. Vuoden 2009 jälkeen taloyhtiöille on tulvinut uusia velvollisuuksia suoraan lainsäädännöstä. Mm. kunnossapitotarveselvitysten laatiminen, huoneistoremontti-ilmoitusten käsittely, energiatodistus ja urakkailmoitukset verottajalle ovat kasvattaneet isännöitsijän työsarkaa ja nostaneet taloyhtiön kustannuksia.

Taloyhtiöissä tehdään korjauksia ennätystahtiin ja niiden johtaminen näkyy kasvavina hallintokuluina. Korjausten suunnitteluun ja hankintaan kuluva työmäärä on isännöitsijöillä kasvanut 16 % viimeisen vuoden aikana.

Asukasviestintään ja asukaspalveluun tarvittava työmäärä on noussut yhteensä 21 % viimeisen vuoden aikana. Mm. tänä vuonna voimaan tullut asbestilaki on lisännyt selvittely- ja neuvontatyön tarvetta. Asiakkaat haluavat ja tilaavat entistä enemmän lisäpalveluita, esimerkiksi taloyhtiösivuja.

Moni taloyhtiö on ottanut käyttöön ammattitilintarkastajan ja alkanut maksaa hallitukselle kokouspalkkiota. Valitettavasti myös riidat ovat lisääntyneet – asianajotoimistoilla riittää töitä. Nousua on ollut myös mm. pankkipalveluiden hinnoissa. Nämä kaikki tekijät ovat nostaneet hallintokuluja.

Tuoreen kyselymme mukaan isännöinnin työmäärä kasvaa selvästi jatkossakin, töitä arvioidaan tulevan lisää jopa 10 % seuraavan 12 kuukauden aikana.

Tämä tarkoittaa lisää kustannuksia taloyhtiöille, mutta samalla myös parempia palveluita, parempaa tiedonkulkua, lisää avoimuutta. Hyvä johtaminen maksaa itsensä takaisin säästöinä taloyhtiön isommissa kuluerissä. Hyvä isännöinti on asukkaan ja osakkaan etu.

2 vastausta artikkeliin ”Isännöinnillä on arvoa!

 1. On totta, että lainsäätäjä on helpottanut isännöintialan liiketoimintaa viimeaikoina, eikä norminpurkutalkoot ole vielä vaikuttanut asumiseen.

  Säädetyt lait tuntuvat veroluontoisilta. Energiatodistus, asbestikartoitus ja remonttilaput on selvityksiä, jotka toki joskus on hyödyllisiä ja hyvää tarkoittavia, mutta suuressa osassa tapauksia ne on turhia. Esim, ostaja ei halua e-todistusta tai remontissa on rakennuksen materiaalit hyvin dokumentoitu. Ko selvitykset on kuitenkin jostain syystä säädetty pakollisiksi, ilman harkintamahdollisuutta. Siitä tulee kustannuksia asukkaille. Yksi keino on jättää pakolliset selvitykset tekemättä, jonka yleisyyttä voi päätellä katsomalla OKT-talojen myynti-ilmoituksia ja niissä puuttuvia e-todistuksia. Kehitys on huono, jos liiat kustannukset ja ”tyhmät lait” murentavat lain kunnitoitusta.

  AsuntoOY:n hallinnon normi tai suunta tuntuu olevan, että isännöitsijälle on ulkoisetettu hyvin paljon osaamista ja tehtäviä, ja hallitus lähinnä ostaa isännöitisijän palveluita. Kun yhtiöllä ei ole omaa osaamista, siltä puuttuu myös kunnollinen kyky omaan arvioon, mitkä kaikki toimet on välttämättömiä ja mitä tehtäviä itse tekemällä saisi vaikka säästöjä aikaan. Itse tekeminen voi olla jopa hauskaa, ja on yhtiön riskienkin hallinnan kannalta perusteluta kehittää omaa ”isännöinnin ulkopuolista” osaamista ja prosesseja.

  Itseasiassa, aika harvoin näissä jutuissa muistutetaan, että isännöinti ei ole pakollista laissa. Yhtiöllä VOI olla isännöitisjiä, jos yhtiö niin haluaa. Jos ei halua, niin yhtiöjärjestykseen muutos. Sen muutoksen tekeminen on helppoa, eikä juristia siihen tarvita.

  Tämä ei ollut siis ammatti-isännöinnin tarpeellisuuden kyseenalaistamista, vaan pohdintaa kustannusten nousun hillitsemiseksi. Ammatti-isännöintikin voisi tarjota taloyhtiöille malleja, jossa ammattilainen tekee vain osan hommista ja amatöörit enemmän esim ammattilaisen ohjeistuksella. Samalla ko ammattilainen voisi hoitaa useampia yhtiöitä oman tulotasonsa turvaamiseksi.

 2. Isännöintialalla ei tunnu olevan hirveästi painetta oman toimintansa tehostamiseen. Monia rutiinijuttuja tehdään näin digiaikana melko alkeellisin menetelmin koska aina voidaan veloittaa tahmaus joltakulta muulta. Kyllä se jurpii kun saa jonkun puolilukutaitoisen Wordilla kaksisormimenetelmällä nakuttaman paperilapun josta veloitetaan yhtiöltä 100 euroa. Jostain taloyhtiösivuista veloitetaan satoja euroja kun melkein tai täysin ilmaisilla työkaluilla melkein kuka tahansa vippaa pystyyn saitin joka näyttää paremmalta ja toimii paremmin.

  Hyvä isännöitsijä voi asiantuntemuksellaan olla todella arvokas erityisesti remonttitilanteissa kun hän toimii avoimesti ja viestii tekemisistään. Mutta harvassa sellaiset ovat. Tietysti koko rakennusala on enemmän sellaista uskomustoimintaa, jossa yhdellä tyypillä on jostain asiasta yksi mielipide ja seuraavalla on yhtä hyvin perusteltuna täysin vastakkainen näkemys, ja näiden välissä luovivat sitten maallikot joiden koko maallinen omaisuus on kiinni lopputuloksesta.

  Omassa kokemuspiirissäni parhaiten hoidetun linjasaneerauksenkin on hoitanut asukasisännöitsijä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *