Mikä on taloyhtiön hallituksen tärkein tehtävä?

Sunnuntaina 11.2. Helsingin Sanomissa nimetön henkilö sanoi eronneensa taloyhtiön hallituksesta, kun eläköityneen isännöitsijän tilalle valittiin uusi, epäpätevä isännöitsijä.

Tapaus osoittaa, että hallitusjäsenet eivät ymmärrä rooliaan: hallituksen tärkein tehtävä on sopivan isännöintipalvelun hankkiminen. Jos eroaa huonon isännöintipalvelun takia, se on kuin vetäisi itse maton omien jalkojensa alta. Sen sijaan hallituksen pitäisi pohtia, minkälaista isännöintipalvelua oma taloyhtiö tarvitsee.

Olen itsekin ollut parikymppisenä taloyhtiön hallituksessa ymmärtämättä yhtään, mikä roolini on. Moni asia oli rempallaan, mutta en osannut toimia, kun tiennyt tapoja tai tehtäviäni.

Olisinpa silloin tiennyt, että minun ei tarvitse hallita tekniikkaa, taloutta tai juridiikkaa. Hallitusjäsenenä minun olisi pitänyt edustaa taloyhtiön osakkaita. Heidän mielipiteensä olisi pitänyt selvittää osakaskyselyllä. Sen avulla päätöksenteko ja isännöintipalvelun hankinta olisi sujunut paremmin.

Myös osakkaiden täytyy ymmärtää roolinsa: he valitsevat tai muodostavat hallituksen. Monien hallitusten toiminta on halvaantunutta esimerkiksi siksi, että jäsenet eivät osaa käyttää sähköpostia. Miten viestintä, päätöksenteko ja yhteistyö isännöinnin kanssa voi silloin toimia nykyaikaisesti?

Menkää yhtiökokouksiin valitsemaan taloyhtiöillenne kehityshaluiset ja eteenpäin katsovat hallitukset.

Juttu julkaistu ensimmäiseksi Helsingin Sanomien mielipidepalstalla 14.2.

5 vastausta artikkeliin ”Mikä on taloyhtiön hallituksen tärkein tehtävä?

 1. ”Olisinpa silloin tiennyt, että minun ei tarvitse hallita tekniikkaa, taloutta tai juridiikkaa. Hallitusjäsenenä minun olisi pitänyt edustaa taloyhtiön osakkaita. Heidän mielipiteensä olisi pitänyt selvittää osakaskyselyllä. Sen avulla päätöksenteko ja isännöintipalvelun hankinta olisi sujunut paremmin.”

  Isännöintiliitto voisi keskittyä koulutuksessaan myös siihen, että hallitukset hallitsevat tekniikkaa, taloutta tai juridiikkaa. Kiinteistöliitollakin on hyviä julkaisuja, mutta ne on osoitettu isännöitsijöille ja huollon ammattilaisille. Silti ne ovat hyviä.

 2. ”hallituksen tärkein tehtävä on sopivan isännöintipalvelun hankkiminen”

  Tuota… myös asunto-oy lain 7. luku §2 ”Hallituksen yleiset tehtävät” listaa joitain tehtäviä. Etteköhän nyt ”vähän” yksinkertaista. Joskus näitä juttuja lukiessa tulee kyllä myötähäpeä. Kiinteistöliiton juttu johon tuossa aiemmin verrattiin oli erinomaista pohdintaa. Yrittäkää vähän edes yrittää piilotella isännöitsijöiden ammaatikunnan edun ajamita. Lukijoitanne ei kiinnosta isännöintibuisness vaan koti ja asuminen.

  Isännöitsijä on asunto oy:n ainoa työntekijä. Ei esim toimitusjohtaja kuten mielellään väitätte. Siitä lähdetään.

 3. ”Isännöitsijä on asunto oy:n ainoa työntekijä. Ei esim toimitusjohtaja kuten mielellään väitätte. Siitä lähdetään.”

  Minusta isännöitsijä ei ole taloyhtiön ainoa työntekijä. Ellei hän ole todella palkattu taloyhtiöön hoitamaan tiettyjä tehtäviä. Nykyään hän on useimmiten isännöinyrityksen työntekijä.

  Tämä keskustelu on tärkeä, koska isännöintsijän rooli on koko ajan muutoksessa. Se ei ole kristallinkirkas. Kutsua isännöitsijää toimitusjohtajaksi on mielestäni yritys asemoida isännöinti ja taloyhtiön hallinto. Eivätkä nuo hallituksen ja sen puheenjohtajan roolitkaan ole erityisen kristallinkirkkaat. Monet hallituksen jäsenet tuntuvat mieltävän, että he ovat varsinaisia taloyhtiön omistajia ja muut, varsinkaan he, jotka eivät ole heitä kannattaneet, heidän alamaisiaan. Tarvinnee myös taloyhtiön lain kohentamista.

  • Yrityksissä toimitusjohtajalla on vastuu tuloksesta. Taloyhtiössä isännöitsijällä ei ole esim. remonteissa huolta huomisessa. Remppa maksaa sen minkä maksaa. Osakkaille lasku menee lopulta kuitenkin. Kunhan ei ota rahaa omaan käyttöön ja kirjanpito on kunnossa, niin hyvin menee.

   Asioidenhoitaja olisi parempi nimi.

   Toisaalta miksi isännöitsijää pitäisi alkaa nimittämään jollakin toisella nimellä? Sihteeri on sihteeri ja isännöitsijä on isännöitsijä. Eihän firman toimitusjohtajakaan aleta sovittamaan isännöitsijän muottiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *