Vaivattomasta vuokra-asumisesta hyötyy koko taloyhtiö

Uusi, viihtyisä vuokrakoti on löytynyt, ja omat tavarat ovat löytäneet paikkansa. Yhtenä iltana kesken hiustenpesun kylpyhuoneen kattoon asennettu spottivalo alkaa välkkyä epämukavasti ja sammuu lopulta kokonaan. Kattoon upotetuista valaisimista ei ole kertynyt kokemusta – mistä uuden lampun saa? Hoidanko asian itse, soitanko vuokranantajalle vai kenties huoltoyhtiöön?

Vuokra-asuminen ei enää ole pelkästään opiskelijoiden ja ensimmäiseen kotiinsa muuttavien nuorten valinta. Muuttoon liittyvät asiat ovat suurimmalla osalla hyvin hallussa, mutta sen sijaan tarkempi opastus taloyhtiömaailmaan liittyviin asioihin jää monesti puolitiehen.

Eteisen taululta löytyvät isännöitsijän, huollon ja kenties taloyhtiön hallituksen tiedot, mutta kenelle kuuluu soittaa missäkin tapauksessa?

Isännöinti ei saavu hiekoittamaan pihaa eikä huoltoyhtiö voi hoitaa taloyhtiön laskuun osakkaan vastuulla olevia korjauksia. Monelle asukkaalle voi tulla yllätyksenä sekin, että lattiakaivon lähmäiset hiukset pitää kaivaa itse ulos ennen kuin putkimies kutsutaan paikalle. Tarkemmat kunnossapitovastuun yksityiskohdat yksittäisen parvekekaiteen osalta eivät ole aina selvää osakkaillekaan.

Mikä siis avuksi, jotta vuokralaisen asuminen olisi mahdollisimman vaivatonta ja viihtyisää hänelle itselleen, vuokranantajalle ja koko taloyhtiöille?

Taloyhtiön eteistaululta löytyvät useimmiten järjestyssäännöt, mutta niiden vierestä voisi löytyä selventävä tiedote: kuka hoitaa akuutin vahinkotilanteen, kuka jakaa saunavuoroja ja kenelle voi kertoa ideansa pihakukista.

Parhaimmillaan tarkemmat asumisen ohjeet ja kunnossapitovastuun toimintaohjeet ovat kaikkien uusien asukkaiden saatavilla taloyhtiösivuilla. Kun asiat voi etsiä ensin verkosta, ei turhia yhteydenottoja tule vääriin numeroihin. Isännöinti ja hallitus voivat tarkistaa, mikä on Tervetuloa taloon -materiaalien tilanne, löytyykö sieltä kaikki tarvittava.

Ohjeet asunnon jälleenvuokraukseen

Opiskelija voi joutua miettimään, mitä opiskelupaikkakunnalla olevalle asunnolle tapahtuu kesän tullen, jos esimerkiksi kesätyöt ovat toisessa kaupungissa.

Yksi ratkaisu on jälleenvuokrata opiskelija-asunto kesän ajaksi. Muista, että et voi kuitenkaan pyytää kaveria asumaan asuntoon ilman vuokranantajan lupaa.

Jälleenvuokrauksesta selviää muutaman helpon vinkin avulla:

 1. Selvitä, minkälainen vuokrasopimus sinulla on, määräaikainen vai toistaiseksi voimassaoleva.
 2. Pohdi, haluatko jälleenvuokrata asuntosi kesän ajaksi.
 3. Muista, että jos aiot jälleenvuokrata asunnon, sinun täytyy sopia asiasta vuokranantajan kanssa etukäteen.
 4. Tee kirjallinen jälleenvuokrasopimus asuntoon muuttavan jälleenvuokralaisen kanssa, jos saat jälleenvuokraukseen vuokranantajalta luvan.

Jälleenvuokraaminen = kun muutat itse pois ja vuokraat koko asunnon jälleenvuokralaiselle. Tämä vaatii vuokranantajalta luvan.

Alivuokraaminen = kun vuokraat esimerkiksi yhden huoneen, mutta asut asunnossa myös itse. Ilmoita vuokranantajalle ja taloyhtiölle, kuka asuntoon tulee asumaan, jotta taloyhtiössä osataan periä esimerkiksi vesimaksu oikein.

Miten remontti vaikuttaa asumiseen vuokra-asunnossa?

Sekä taloyhtiön että vuokranantajan tekemä remontti vaikuttaa aina asumismukavuuteen. Vuokralainen voi saada vuokranalennusta tai vapautua vuokranmaksusta jopa kokonaan, jos hän ei voi asua asunnossa remontin aikana ollenkaan tai voi käyttää vain osaa kodista.

Vuokranalennus ei kuitenkaan tarkoita sitä, että vuokran voi jättää automaattisesti maksamatta. Vuokranalennuksen määrä riippuu asumishaitan määrästä ja siitä, mitä asunnon kunnosta on alun perin sovittu vuokraustilanteessa.

Vuokranantaja yleensä ehdottaa vuokralaiselle, kuinka paljon vuokranalennus voisi olla sekä arvioi, kuinka paljon vuokra nousee remontin jälkeen. Jos vuokranantajan ehdotus on vuokralaisen mielestä kohtuuton, osapuolet voivat keskustella asiasta. Vuokranalennuksen lopullinen määrä ja remontin todellinen haitta ovat yleensä selvillä vasta remontin jälkeen.

Ilmoita vioista vuokranantajalle

Vuokralaisen pitää pitää hyvää huolta vuokraamastaan asunnosta. Siksi vuokranalennusta on turha toivoa, jos on itse aiheuttanut esimerkiksi vesivahingon unohtamalla astianpesukoneen päälle tai jos kunnossapitovastuu kuuluu vuokrasopimuksen mukaan vuokralaiselle.

Jos vuokralaisena huomaat kodissa jonkin vian, ilmoita siitä heti vuokranantajallesi. Vioista on hyvä ilmoittaa myös taloyhtiön edustajalle. Kiireellisistä vahingoista ilmoitetaan päivystävälle huoltomiehelle ja muista havaituista vahingoista isännöitsijälle.

Asunto remontin ajaksi?

Yleensä asunnon vahingot korjataan niin, että siellä voi asua. Vuokranantajan ei tarvitse hankkia vuokralaiselle uutta asuntoa remontin ajaksi, mutta on hyvän vuokratavan mukaista tarjota sijaisasuntoa, jos siihen on mahdollisuus.

Jos remontista aiheutuu ylimääräisiä kustannuksia, kuten muuttokustannuksia, kotivakuutus voi korvata ne. Vuokralainen, muista siis aina kotivakuutus!

Vuokrasopimus määrittelee monta asiaa

Ennen asunnon vuokraamista vuokranantaja ja vuokralainen tekevät keskenään vuokrasopimuksen. Sopimus kannattaa tehdä aina kirjallisesti, vaikka suullinen sopimuskin on pätevä.

Vuokrasopimuksessa on määritelty, onko vuokrasuhde määräaikainen vai toistaiseksi voimassaoleva. Määräaikainen vuokrasopimus alkaa ja päättyy sovittuna päivänä ja sitoo molempia osapuolia sopimuksen loppuun asti. Määräaikaista vuokrasopimusta ei voi irtisanoa. Määräaikainen vuokrasopimus on aina tehtävä kirjallisesti.

Toistaiseksi voimassaoleva vuokrasopimus on voimassa niin kauan, kunnes jompikumpi vuokrasuhteen osapuolista irtisanoo tai purkaa sopimuksen. Vuokralaisella on kuukauden irtisanomisaika ja vuokranantajalla kolmen tai kuuden kuukauden irtisanomisaika. Vuokranantajalla irtisanomisaika muuttuu kuuden kuukauden ajaksi, kun vuokrasopimus on ollut voimassa yhtäjaksoisesti vähintään vuoden.

Vuokrasopimuksessa voidaan sopia erityisistä huoneiston käyttöön liittyvistä ehdoista. Sopimuksessa voidaan esimerkiksi kieltää parveketupakoiminen ja lemmikkieläimet. Hyvän vuokratavan mukaan tällaiset erityisehdot on kerrottava jo asuntoilmoituksessa. Usein vuokrasopimuksessa todetaan myös, että vuokralaisella pitää olla kotivakuutus.

Vuokravakuus

Yksi vuokrasopimuksen perusehdoista on vakuus. Vakuus voi olla enintään kolmen kuukauden vuokra, ja se maksetaan kuten vuokranantaja ja vuokralainen sopivat, esimerkiksi käteisellä, talletustilille, tilisiirrolla tai jopa arvoesineellä.

Vuokralainen saa yleensä asunnon avaimet vasta sitten, kun on maksanut vakuuden vuokranantajalle.

Vakuudella vuokranantaja kattaa mahdollisen vuokran laiminlyönnin sekä kaikki kustannukset, jos asukas on rikkonut asunnossa jotain.

Jos vuokralainen on maksanut vuokransa ajoissa ja hoitanut asiansa hyvin, vakuusmaksu palautetaan hänelle vuokrasuhteen päättymisen jälkeen.

Kynnenjäljet huoneiston parketissa, korvaako vuokralainen?

Toisinaan vuokranantaja ja vuokralainen ovat eri mieltä siitä, kuka korvaa asuntoon tulleet elämisen jäljet.

Pääperiaate on, että vuokranantaja korvaa tavanomaisen kulumisen eli tavallisesta elämisestä pintoihin (katto, lattiat lattialistoineen ja seinät), kalusteisiin ja kodinkoneisiin syntyneet jäljet. Vuokranantaja ei voi edellyttää, että asunto olisi vuokrasuhteen alussa ja lopussa täsmälleen samassa kunnossa. Pitkän vuokrasuhteen päättyessä jälkiä on hyväksyttävä enemmän.

Vuokralaisen on pyrittävä minimoimaan huonekaluista aiheutuvia jälkiä, esimerkiksi laittamalla huonekalujen jalkoihin huopapalat.

Tavanomaista kulumista on

 • huonekalujen aiheuttamat painaumat ja värijäljet
 • huonekalujen liikahtamisesta aiheutuneet normaalit kulumajäljet, kuten sohvan jalkojen aiheuttamat jäljet
 • peilien, taulujen, lamppujen, julisteiden, verhotankojen, huonekasvien, ryijyjen tai muiden näihin rinnastettavien esineiden kiinnittämisestä seiniin tai kattoon aiheutuneet jäljet
 • lemmikkien aiheuttama tietynasteinen kuluminen (vrt. alla), mikäli lemmikkieläimen pitäminen on sallittu vuokrasopimuksessa

Tavanomaista kulumista ei ole

 • isot kolhut tai muut suuremmat jäljet, jotka aiheutuneet tavaroiden putoamisesta lattialle tai iskeytymisestä seinään
 • sisäovissa tai seinissä olevat kolot ja hankaumat
 • piirrokset, repeytymät tai sotkut seinissä, tapetissa tai muilla pinnoilla
 • lemmikkieläinten aiheuttamat purema- tai kynnenjäljet
 • lemmikkieläinten eritteiden aiheuttamat jäljet tai haju- ja muut haitat
 • kaikki eläinten aiheuttamat jäljet, mikäli sovittu, ettei eläimiä saa pitää

Vuokrasopimuksella voidaan laajentaa tai rajoittaa vuokralaisen vastuuta siitä, missä kunnossa asunto on vuokrasuhteen päättyessä luovutettava. Tarkista siis, mitä vuokrasopimuksessa on sovittu.