Vaivattomasta vuokra-asumisesta hyötyy koko taloyhtiö

Uusi, viihtyisä vuokrakoti on löytynyt, ja omat tavarat ovat löytäneet paikkansa. Yhtenä iltana kesken hiustenpesun kylpyhuoneen kattoon asennettu spottivalo alkaa välkkyä epämukavasti ja sammuu lopulta kokonaan. Kattoon upotetuista valaisimista ei ole kertynyt kokemusta – mistä uuden lampun saa? Hoidanko asian itse, soitanko vuokranantajalle vai kenties huoltoyhtiöön?

Vuokra-asuminen ei enää ole pelkästään opiskelijoiden ja ensimmäiseen kotiinsa muuttavien nuorten valinta. Muuttoon liittyvät asiat ovat suurimmalla osalla hyvin hallussa, mutta sen sijaan tarkempi opastus taloyhtiömaailmaan liittyviin asioihin jää monesti puolitiehen.

Eteisen taululta löytyvät isännöitsijän, huollon ja kenties taloyhtiön hallituksen tiedot, mutta kenelle kuuluu soittaa missäkin tapauksessa?

Isännöinti ei saavu hiekoittamaan pihaa eikä huoltoyhtiö voi hoitaa taloyhtiön laskuun osakkaan vastuulla olevia korjauksia. Monelle asukkaalle voi tulla yllätyksenä sekin, että lattiakaivon lähmäiset hiukset pitää kaivaa itse ulos ennen kuin putkimies kutsutaan paikalle. Tarkemmat kunnossapitovastuun yksityiskohdat yksittäisen parvekekaiteen osalta eivät ole aina selvää osakkaillekaan.

Mikä siis avuksi, jotta vuokralaisen asuminen olisi mahdollisimman vaivatonta ja viihtyisää hänelle itselleen, vuokranantajalle ja koko taloyhtiöille?

Taloyhtiön eteistaululta löytyvät useimmiten järjestyssäännöt, mutta niiden vierestä voisi löytyä selventävä tiedote: kuka hoitaa akuutin vahinkotilanteen, kuka jakaa saunavuoroja ja kenelle voi kertoa ideansa pihakukista.

Parhaimmillaan tarkemmat asumisen ohjeet ja kunnossapitovastuun toimintaohjeet ovat kaikkien uusien asukkaiden saatavilla taloyhtiösivuilla. Kun asiat voi etsiä ensin verkosta, ei turhia yhteydenottoja tule vääriin numeroihin. Isännöinti ja hallitus voivat tarkistaa, mikä on Tervetuloa taloon -materiaalien tilanne, löytyykö sieltä kaikki tarvittava.

Opiskelijat, huomio!

Opiskelija_0513Opiskelija voi joutua miettimään, mitä opiskelupaikkakunnalla olevalle asunnolle tapahtuu kesän tullen, jos esimerkiksi kesätyöt ovat toisessa kaupungissa.

Yksi ratkaisu on jälleenvuokrata opiskelija-asunto kesän ajaksi. Muista, että et voi kuitenkaan pyytää kaveria asumaan asuntoon ilman vuokranantajan lupaa.

Jälleenvuokrauksesta selviää muutaman helpon vinkin avulla:

Lue loppuun

Räiskyvää uutta vuotta

Räiskyvää uutta vuotta

Liisa ja Pekka ovat kutsuneet ystäviään kylään vuokra-asuntoonsa uudeksi vuodeksi. Ystävykset ovat syöneet ja juoneet hyvin, ja juhlatunnelma on korkealla. Puolen yön aikaan he alkavat valaa tinaa.

Tinan valaminen onnistuu aluksi hyvin, mutta Liisa on varomaton ja kuumaa tinaa läikähtää hänen kädelleen. Liisa pelästyy ja heittää sulan tinan käsistään. Tina leviää hellalle ja lattialle. Liisa hätääntyy, miten sulaneen tinan saa poistettua ilman, että vuokranantaja saa tietää?

Lue loppuun