Missä on taloyhtiön yleisavaimen paikka?

Eikö olisikin helppoa, että taloyhtiön hallituksen jäsenet kävisivät avaamassa yleisavaimella oven asukkaalle, jolta on jäänyt avain kotioven taakse? Aikaa ja rahaa säästyisi eikä avaimiaan tiuhaan unohtelevien lasten tarvitsisi yksin odotella pihalla.

Näin toimittiin aikoinaan eräässä taloyhtiössä vuosikymmeniä, kunnes hallitus alkoi pohtia, miten vakuutusyhtiö suhtautuisi, jos yleisavain katoaisi tai varastettaisiin ja koteihin murtauduttaisiin.

Isännöin tuolloin taloyhtiötä ja otin asiasta selvää.

Vakuutusyhtiöstä kerrottiin, että hallituksen jäsen voi säilyttää yleisavainta, mutta sen pitää olla turvassa kassakaapissa. Riittääkö rautakaupasta ostettu kaappi vai pitääkö kaapin olla virallinen kassakaappi? Onko tekninen tila riittävän turvallinen paikka? Pitääkö kaappi olla pultattu kunnolla seinään? Missä itse kassakaapin avainta säilytetään? Onko se seuraavassa ”turvakaapissa”? Mihin avainten säilytysketju päättyy? Ja kuka enää muistaa sitä?

Vakuutusasioiden lisäksi on tiedettävä, kenelle huoneiston oven voi avata. Huoltomies tarkistaa aina henkilöllisyyden. Tarkistaako hallituksen puheenjohtaja tai jäsen? Tietääkö hän, jos jonkun ex-puolisolla on vaikkapa lähestymiskielto?

Summa summarum: yleisavaimen ainoa oikea säilytyspaikka on huolto- tai isännöintiyrityksessä.

Kun turvallisuus tikapuilta tippui

tikapuut

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi pari viikkoa sitten taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Taloyhtiön kattoremonttia tehneen urakoitsijan työntekijä loukkaantui, kun tämä putosi huterilta nojatikkailta. Kauhistus! Oliko taloyhtiöllä vain tosi huono tuuri, kun se jäi kiinni siitä, ettei ollut huolehtinut korjaushankkeen turvallisuudesta riittävän hyvin vai onko jopa ihan yleistä, että turvallisuusasiat jäävätkö paitsioon? Väitän, että vastaus molempiin kysymyksiin taitaa valitettavasti olla kyllä.

Lue loppuun