Tämä näkymätön pelastaja korvaa kärsimykset taloyhtiössä

Ollaan rehellisiä: taloyhtiöasumisessa on aika paljon kaikenlaista vähän nihkeää. Yhtiökokoukseen osallistuminen on tylsää, kimppaomistaminen aiheuttaa vääntöjä, kaikki eivät osaa käyttäytyä yhteistiloissa, naapuri juttelee liikaa tai liian vähän, ei ole oman pihapiirin rauhaa, mikä tahansa tyyppi voi yhtäkkiä muuttaa seinän taakse. Jos vielä päätyy hallitukseen, saa luopua omasta ajastaan ja energiastaan yhteiseksi hyväksi.

On kuitenkin yksi vähän näkymätönkin juttu, joka korvaa kaikki nämä kärsimykset: toimiva kiinteistönhuolto. Jos omakotiasuja nauttii pihatöiden tekemisestä, taloyhtiöasuja nauttii siitä, että joku toinen tekee ne. Ja kaikenlaisissa pulmatilanteissa voi aina tilata huoltohenkilön paikalle. Ei tarvitse yksin googlailla tai kärvistellä.

Katselin kesällä hiukan rivitaloasuntoja sillä silmällä. Useimmissa sopivissa kohteissa huoltotyöt hoidettiin asukkaiden talkoina. Ensin ajattelin, että juu, voisihan se olla ihanaa aloittaa raikas pakkasaamu pöllyävää lunta viskellen. Tai kyllähän sitä nyt ruohikon ajaa silloin tällöin kauniina kesäpäivänä, hyvää kuntoilua – ja säästöä.

Mutta eihän se niin mene, sovitut talkootyöt on tehtävä myös räntäsateella, helteellä ja väsyneenä. Ja jos joku ei tee, muut rehkivät hänenkin osuutensa. Loma-aikoina ja flunssakausina sitten säädetään ja ihmetellään. Ja entäs, jos jotain hajoaa? Kenen asiantuntemus riittää pikkukorjauksiin? Ettei vaan menisi jeesusteipillä ja purkalla fiksaamiseksi.

Yksi myynnissä ollut asunto oli tosi hyvä. Mutta lopulta en mennyt edes katsomaan sitä käytyäni edellä mainitut skenaariot läpi päässäni. Sen sijaan menin parvekkeelle, kallistuin sohvalle ja haistoin vastaleikatun ruohon tuoksun.

Vaara väijyy pian taloyhtiöiden katoilla

Muutamina viime vuosina jännitys tai jopa pelko ovat olleet tunnetiloja, joita olen kokenut kävellessäni talvisia katuja kaupungissa. Tarkoitan tietenkin, että olen jännittänyt katoilta roikkuvia jääpuikkoja ja lumikuormia. Eikä pelko ole ihan aiheeton, valitettavasti.

Turvallinen olo minulla on silloin, kun huomaan, että kiinteistön ympäristö on aina hoidettu ja hyvässä kunnossa. Hyvin johdetussa taloyhtiössä isännöinti, taloyhtiön hallitus ja kiinteistönhuoltoyritys tekevät saumatonta yhteistyötä ja huolehtivat, että taloyhtiön pihalla tai kaduilla on aina turvallista liikkua.

Käytännössä isännöinti sopii huoltoyrityksen kanssa lumen ja jään tarkkailusta ja poistamisesta. Viime talvet ovat kuitenkin olleet niin runsaslumisia, että oma huoltoyritys ei välttämättä ehdi paikalle tiukan paikan tullen. Taloyhtiön johdon onkin hyvä varautua jo etukäteen ennen talvea siihen, että tarpeen tullen palvelut on hankittava muualta.

Lumiturvallisuudessa ei pidä säästää

Joskus olen kuullut nurinaa kattolumien pudotuksesta syntyneistä kustannuksista. Tätä ei voi muuta kuin ihmetellä.

Ensinnäkin, taloyhtiön ulkoalueiden hoitokustannukset ovat keskimäärin vain noin 3 prosenttia hoitovastikkeesta ja toisekseen, lumityöt ovat tästä vain murto-osa. Siksi lumikustannuksissa ei missään nimessä pidä säästää. Ihan jo jokaisen oman turvallisuuden vuoksi.