Harvemmin kysyttyjä kysymyksiä (HKK) taloyhtiöelämästä

Parvekkeella grillaaminen alkaa olla loppuun kulutettu aihe, mutta jälleen kevään tullen se näyttää tiedotusvälineitä kiinnostavan. Muita kevään ja kesän vakioaiheita taloyhtiöihin liittyen ovat myös ruohonleikkurin käyttö liian aikaisin tai liian myöhään, auringonottaminen liian paljastavissa asuissa, jalkapallon pelaaminen taloyhtiön pihalla ja trampoliinin hankkiminen, muutamia mainitakseni.

Tämä kesän ikuisuusaiheiden tämänkeväinen esiinmarssi sai minut listaamaan harvemmin kysyttyjä kysymyksiä (HKK) siitä, mitä taloyhtiössä ja taloyhtiön pihalla voi tehdä ja mitä ei. Seuraavassa siis HKK-potpuri.

Eräässä taloyhtiössä tuli pohdittavaksi vähän erikoisempi asukkaan harrastus. Asukas harrasti nimittäin jalkajousella ampumista, ja oli sitä mieltä, että hänellä on oikeus harjoittaa jousiammuntaa taloyhtiön pihalla siinä missä joku saa potkia siellä jalkapalloa. Hankala pähkinä purtavaksi? Vastaus on kuitenkin yksiselitteinen: jousipyssyily ei kuulu taloyhtiön pihamaalle. Kielto pitää hallussa ja käyttää jousiaseita taloyhtiön pihalla tulee nimittäin suoraan järjestyslaista.

Linnut herättävät myös tunteita taloyhtiöasujissa. Lintujen ruokkiminen parvekkeelta käsin voi olla kiellettävissä terveellisyyden, turvallisuuden ja rakennuksen vahingoittumisen perusteella. Linnunkakalla kuorrutettu parveke ei myöskään lisää asumismukavuutta. Taloyhtiön pihan perällä lintujen syöttäminen on eri juttu, vaikka samoilla argumenteilla senkin voisi periaatteessa kieltää. Ennen kieltojen tielle lähtemistä kannattaa varmasti kahdesti miettiä, onko pihan perukoilla olevasta lintulaudasta todella haittaa vai lisäisikö se päinvastoin yhteisöllisyyttä.

Lintuihin liittyy seuraavakin kysymys. Eräs asukas nimittäin koki, että taloyhtiön pitäisi tehdä jotain, kun kaupunkialueella sijaitsevan talon ympärillä lenteli niin paljon lintuja, ettei hän uskaltanut nukuttaa lastaan parvekkeella. Selvää tietenkin on, ettei taloyhtiön tehtävä ollut lähteä lintuja karkottamaan. Mikäli asukas haluaisi asentaa parvekelasit tai vastaavan parvekkeensa suojaksi, siihen tulisi saada lupa niin taloyhtiöltä kuin rakennusvalvonnalta.

Takapihan sisustaminen esimerkiksi suihkulähteellä vaatii taloyhtiön luvan, ainakin jos huoneistopihan hallinta on tyypilliseen tapaan taloyhtiöllä. Pienelle, joitakin litroja vetävälle suihkulähteelle, lupa heltiää varmastikin helposti, mutta iso, useampi tuhat litraa vetävä allas onkin jo toinen juttu, kuten Helsingin hovioikeus totesi viimesyksyisessä ratkaisussaan. Taloyhtiö oli oikeutettu vaatimaan, että osakas purkaa ilman lupaa asentamansa uima-allasrakennelman.

Myöskään jääkiekkovarusteiden säilyttämistä taloyhtiön verkkokellarissa ei voi kieltää, sitäkin kun on joskus saanut pohtia.

Mukavaa ja naapurit huomioon ottavaa Vappua!