Osakehuoneistorekisteri tulee, onko osakekirjojen paikka pian paperinkeräyksessä?

Osakehuoneistorekisterin on tarkoitus olla käytössä vuoden 2019 alussa. Siis minkä?

Sähköinen osakehuoneistorekisteri, joka on osa ASREK-hanketta, ei ole maallikolle todellakaan mikään helposti avautuva asia. Jos asiaan haluaa perehtyä perinpohjaisesti, tietoa ja kirjoituksia löytää muun muassa Isännöintiliiton kattavalta Osakehuoneistorekisteri-sivustolta.

Työni puolesta muotoilen päivittäin erilaisia taloyhtiömaailmaan liittyviä, usein lainsäädäntöä koskevia asioita sellaiseen muotoon, että ne aukeaisivat mahdollisimman helposti lukijoille. Tässä kirjoituksessa yritän laittaa pähkinänkuoreen sen, mitä osakehuoneistorekisteri tarkoittaa kaltaiselleni asunto-osakeyhtiön osakkaalle.

Osakehuoneistorekisteri on samantapainen kuin ajoneuvorekisteri: siihen merkitään kaikkien suomalaisten taloyhtiöiden osakehuoneistojen omistajat samaan tapaan kuin autojen omistajat ja haltijat ovat ajoneuvorekisterissä.

Lakiehdotus rekisteristä on parhaillaan lausuntokierroksella ja sen on tarkoitus olla käytössä ensi vuoden alusta lähtien, jolloin kaikki uudet asunto-osakeyhtiöt perustetaan sähköisinä. Vanhojen yhtiöiden osakeluettelot siirretään rekisteriin kolme ja puolen vuoden siirtymäajassa.

Osakehuoneistorekisteriä tulee ylläpitämään Maanmittauslaitos. Taloyhtiön hallitus vastaa siitä, että osakeluettelo siirretään osakehuoneistorekisteriin, mutta käytännössä työn tekee isännöinti.

Mielestäni on aika hurjaa, että me osakkaat olemme joutuneet odottamaan tällaista uudistusta näinkin pitkään. Jo ensiasuntoa ostaessani vuonna 2001 ihmettelin, miten suurin omaisuuteeni oli kiinni kulahtaneessa paperisessa osakekirjassa.

Kun asunnon omistaminen perustuu kohta sähköiseen omistajamerkintään, ei ole enää pelkoa paperisen osakekirjan kadottamisesta. Myös osakehuoneistojen käyttäminen panttina helpottuu, kun paperista osakekirjaa ei tarvitse siirrellä paikasta toiseen.

Auki olevia asioita on kuitenkin vielä paljon. Mietin muun muassa sitä, mitä paperisille osakekirjoille tehdään sen jälkeen, kun osakeluettelo on siirretty osakehuoneistorekisteriin. Käykö niille kuten vanhentuneille passeille, joista ainakin aikoinaan leikattiin kulma pois? Tunkevatko ihmiset niitä työpaikoillaan paperisilppuriin? Vai täyttyvätkö paperinkeräyslaatikot muutaman vuoden ajan mitätöity-leimalla varustetuista osakekirjoista?

Minkälaista olisi, jos omistaminen ja asumisen asiat hoituisivat sähköisesti?

Kuvittele, että päättäessäsi myydä asunto-osakkeesi sinun ei tarvitsikaan etsiskellä koirankorville rispaantunutta osakekirjaa piironginlaatikoista vain todetaksesi parin tunnin jälkeen, että pankkiinhan se jäi säilytykseen sen jälkeen, kun asuntolainan viimeinenkin erä tuli muutama vuosi sitten hoidetuksi.

Kuvittele, että saisit isännöitsijäntodistuksen sähköpostiisi saman aamupäivän aikana, kun ensin olet tilannut ja maksanut sen isännöintiyrityksen verkkokaupassa. Kuvittele, että ostajan löytymisen jälkeen kaupat tehtäisiinkin verkossa ilman, että sinun, mahdollisen kiinteistönvälittäjän, ostajan, pankkineuvojasi ja ostajan pankkineuvojan täytyisi löytää kaikille sopiva ajankohta kokoontua yhteen ja samaan paikkaan allekirjoittelemaan kauppakirjoja, velkakirjoja, panttaussitoumuksia ja varainsiirtoverolomakkeita. Kuvittele, että kaupantekotilaisuus ei olisikaan kokonaisen aamupäivän aikaa vievä tilaisuus, jonka aikana joudut käydä laittamassa parkkimittariin rahaa kerta toisensa jälkeen.

Kuvittele, että kaupan jälkeen ostaja siirtyisi asioimaan omistuksen kirjaajan nettisivuille, ja saisi merkkautettua itsensä viipymättä ostamiensa osakkeiden omistajaksi. Kuvittele, että ostajana voisit heti käydä netissä kurkkaamassa, kuinka hienolta oma nimi taloyhtiön muiden osakkeenomistajien joukossa näyttääkään.

Uudesta omistajasta menisi ilmoitus automaattisesti taloyhtiön isännöinnin hoitavalle yritykselle, joten myös vastikelaput lähtisivät uudelle omistajalle saman tien. Voisit halutessasi hoitaa yhdellä kertaa isännöintiyrityksen sivuilla myös autopaikan vuokraamisen ja saunavuoron varaamisen, kun kirjoissa ja kansissa on, että sinä omistat osakkeet. Samaten kaikki asumisen viestit saavuttaisivat sinut reaaliajassa, ja alkaisit osakkaana tuntea heti kuuluvasi uuden kotitalosi yhteisöön. Ja kun seuraavana päivänä taloyhtiön isännöitsijä lähettäisi osakkaille yhtiökokouskutsut, tulisi kutsu suoraan sinulle, eikä kiertäisi myyjän postilaatikon kautta.

Myös taloyhtiön talkookutsu eli mainio mahdollisuus tutustua uusiin naapureihisi kilahtaisi vaikka tekstiviestinä kännykkääsi samaan aikaan kun kutsu lähtisi talon vanhallekin jengille. Ajattele, kuinka paljon tämä kaikki säästäisi aikaasi.

Tuleva talvi näyttää, syntyykö Suomeen sähköinen asunto-osakerekisteri, Asrek, ja onko edellä kuvattu mahdollista jo lähivuosina. Eletään jänniä aikoja siis.